Bejelentették az Apple PowerPC G5-öt

forrás Prim Online, 2003. június 24. 12:13
A világ első 64 bites, asztali számítógépekhez készült processzora a lelke a világ leggyorsabb személyi számítógépének.
Az Apple és az IBM együtt jelentette be a világ első, asztali számítógépekbe szánt 64 bites processzorát, a PowerPC G5-öt. Az IBM vezető technológiájára, a POWER architektúrára épülő új PowerPC G5 processzort a személyi számítógépekhez optimalizálták, és ez a processzor a középpontja az Apple által most bejelentett Power Mac G5-nek, a világ leggyorsabb asztali számítógépének.

A leggyorsabb PowerPC G5 2 GHz-es órajel-frekvencián üzemel, és 18 exabyte (18 milliárdszor milliárd byte) memória virtuális címzésére képes. A PowerPC G5 processzor architektúra egy teljesen új központi magra épült, amely lehetővé teszi a tökéletes párhuzamos feldolgozást (215 in-flight utasítás számára), illetve a teljesen szimmetrikus multi-processing eljárást. Két külön egység gondoskodik a lebegőpontos műveletek elvégzéséről, és a processzor része az optimalizált Velocity Engine technológia is.

Az IBM a PowerPC G5 processzorokat az East Fishkill-ben (New York állam) 3 milliárd dollárért felépített üzemében állítja elő, a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően. Az IBM elképesztő teljesítményt és újdonságokat épít bele ebbe a processzorba az ultravékony, 130 nanométeres áramkörök segítségével (ez az emberi hajszálnál mintegy 800-szor vékonyabb). A PowerPC belseje 344 méter rézkapcsolatot és 58 millió darab, az IBM SOI (silicon-on-insulator) technológiájára épülő tranzisztort tartalmaz.

A PowerPC G5 1 GHz-es sebességgel kommunikál a G5 rendszervezérlővel. Ez az eszköz - amely a processzor felé akár 8 Gbps sebességre képes – elég gyors ahhoz, hogy egy teljes méretű átlagos mozgóképet kevesebb, mint egy másodperc alatt megjelenítsen. A 64 bites alkalmazások mellett a PowerPC G5 architektúra képes a 32 bites alkalmazások zökkenőmentes futtatására is. Az Apple által tervezett G5 rendszervezérlő egyike az iparág leggyorsabb, alkalmazás-specifikus integrált áramköreinek (ASIC). Az optimális rendszer-integrációra tervezett G5 rendszervezérlő az iparág vezető pont-pont architektúráját nyújtja, ezzel biztosítva a maximális átviteli sebességet az egész rendszer számára. Szükség is van erre, hiszen a Power Mac G5 számos nagy teljesítményű eszközt tartalmaz: 1 GHz-es processzor-felület, 400 MHz-en futó 128 bites DDR SDRAM, 800 MHz-es HyperTransport felület és AGP 8X Pro grafikus felület.
Kulcsszavak: IBM processzor Apple

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Hol van a használt mobilok legjobb helye?

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 18. 21:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09