HDB-döntés a Vivendi kontra társszolgáltatók jogvitában

Kovács Attila, 2003. június 24. 13:21
[smallimage 1 left]A HÍF Kommunikációs Igazgatósága június 24-én arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy Hírközlési Döntőbizottság kötelezte a Vodafone-t, az Emitel-t, a Westel Rt.-t, a Westel Kft.-t, a Hungarotel-t, a Monortel-t és a Pannon GSM-et, hogy a Vivendi hálózatában a Matávon keresztül igénybe vett végződtetés forgalmi szolgáltatásért a (Vivendi Rt. referencia összekapcsolási ajánlatában szereplő) díjat fizesse meg a Matáv részére. A díjfizetési kötelezettség a Vivendi referencia összekapcsolási ajánlatának HDB által történt jóváhagyásának időpontjától, azaz 2002. július 11. napjától érvényes.
A Döntőbizottság kötelezte a Matávot, hogy fizesse meg a Vivendi Rt. részére a saját előfizetői által, a Vivendi hálózatában igénybe vett végződtetés forgalmi szolgáltatás (Vivendi referencia összekapcsolási ajánlatában szereplő) díját 2002. július 11-ével kezdődően, továbbá fizesse meg a társszolgáltatók által ilyen jogcímen megfizetett díjakat a Vivendi részére.

A HDB indokolásában kifejtette: (a hálózati szerződésekről szóló 251/2001. Korm. rendelet 25.§(5) bekezdésében foglaltak értelmében) a referencia összekapcsolási ajánlat Döntőbizottság által történő jóváhagyását követően az abban szereplő szolgáltatások kizárólag a referencia ajánlatban szereplő árakon nyújthatók, függetlenül attól, hogy van-e szerződéses kapcsolat a felek között. A Korm. rendelet csak a referencia összekapcsolási ajánlat HDB által történő jóváhagyásának időpontjáig teszi lehetővé, hogy az adott szolgáltatás díjának mértékében a felek megállapodjanak. A referencia ajánlat jóváhagyását követően a végződtetés forgalmi szolgáltatás díja kizárólag a referencia ajánlatban jóváhagyott áron nyújtható és a jogszabály nem ad lehetőséget a rendelkezéstől való eltérése.

A HDB továbbá megállapította, hogy a Matáv megsértette a hírközlésről szóló 2001. évi XL. törvény 12.§(3) bekezdésében foglaltakat, amikor 2002. október 1-jét követően más áron nyújtotta a Vivendi hálózatában történő végződtetés forgalmi szolgáltatást a Westel Rt. és Westel Kft. részére, mint a többi társszolgáltatónak. Megsértette továbbá a Matáv a hírközlési szolgáltatók együttműködésére vonatkozó szabályokat akkor, amikor a Vivendi jóváhagyott referencia ajánlatában foglaltak társszolgáltatókkal szemben történő kikényszerítése érdekében nem tett meg minden tőle elvárhatót.
Kulcsszavak: HDB Matáv Vivendi-hu jog

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Az LG 2024-es OLED evo termékei is bizonyítják a vállalat elkötelezettségét a fenntarthatóság mellett

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 09:42

HMD Pulse: Izgalmas színek és merész design

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 09:06

A 2024-es Samsung TV-k hatékony MI-funkciókkal fokozzák az otthoni szórakozást

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 08:31

Fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 21:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50