MDF: Az IHM kormányzati fantomszervezet?!

Hatásköri viták prolongálva 2004-re is (!) ?

forrás Prim Online, 2003. július 8. 22:06
A mai nap Pettkó András (MDF) és Kecskés Balázs (IDF) sajtótájékoztatón értékelte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium eddigi tevékenységét. A következőkben az MDF teljes sajtóanyagát adjuk közre.
„Az informatikai szakma várva várta a minisztériumát. Már az IHM megalakulásának folyamatában is jelezte az MDF, hogy az új szervezet nem kapja meg a telekommunikáció egészét, a meghatározó feladatköröket indokolatlanul szétosztják. Az eltelt egy év zavara és eredménytelensége igazolta, hogy a minisztérium kellő feladatok és hatáskörök hiányában nem tud megfelelni hivatásának. Úgy tűnik azonban, a kormány továbbra sem mond le az informatikai projektek széttrancsírozásáról...

A parlamenti munka befejeztével elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy megvonjuk a mérlegét a kereken egy éves Informatikai és Hírközlési Minisztérium teljesítményének. A Magyar Demokrata Fórum már a választások előtt, kormánytól függetlenül javasolta egy hírközlési minisztérium felállítását az új parlamenti ciklusban. Úgy ítéltük meg, hogy szükség van egy olyan kormányzati szervezetre minisztériumi szinten, amely képes a tudásalapú társadalom megteremtését elősegíteni, az ehhez kapcsolódó sokirányú technikai és politikai kezdeményezéseket összefogni. Egyszerűen fogalmazva az MDF támogatta egy "jövő-minisztérium" felállítását.

A minisztérium - végül is Informatikai és Hírközlési Minisztérium néven - létrejött és nagy várakozások közepette megkezdte munkáját. A Magyar Demokrata Fórum az eltelt egy évben nem kritizálta az új szervezet munkáját, úgy gondoltuk, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy egy hagyományok nélküli, vadonatúj kormányzati szervezet aktivitását érdemben értékelni lehessen. Ennek megfelelően az elmúlt időszakban az MDF informatikai munkacsoportja csak egyes témakörökben szólalt meg, olyan ügyekben tett javaslatokat, amelyekben kormányzati intézkedések halaszthatatlanná váltak.


Pettkó András az országgyűlés informatikai- és távközlési bizottságának tagja például több ízben is interpellált a parlamentben az elektronikus hulladékkezelés megoldatlansága tárgyában. Felszólalásai nyomán határozott kormányzati lépéseket kényszerített ki. Ugyancsak az MDF vitte be a köztudatba a fogyatékkal élők informatikai eszközellátásának hiányosságait, valamint a számítógép előtt dolgozókra vonatkozó úgynevezett védőszemüveg rendelet végrehajtásának hibáit. Az informatikai szakma várva várta a minisztériumát. Már a megalakulás folyamatában is jelezte az MDF, hogy az új szervezet nem kapja meg a telekommunikáció egészét, a meghatározó feladatköröket indokolatlanul szétosztják különböző még meg sem alakult hivatalok és államtitkárságok között. Így került a MEH-be a kormányzati informatika és a kormányzati portál. Különböző helyekre kerültek a pályázatok, a nagy telekommunikációs fejlesztések és a szabályozási kérdések. Tisztázatlan maradt az IHM és a Hírközlési Felügyelet viszonya is. Az a tény, hogy az eKormányzás kialakítása a MeH-nél maradt, komoly aggályokat keltett az MDF-ben.

Az eltelt egy év zavara és eredménytelensége igazolta, hogy a minisztérium kellő feladatok és hatáskörök hiányában nem tud megfelelni hivatásának. A kormányzat - bár későn - de észlelte a problémát: az Oktatási Minisztérium informatikai közbeszerzéseit és pályázatait az IHM-be helyezte, tekintettel az OM botrányos ügyintézésére, primitív szakmai munkájára. Úgy tűnik azonban, a kormány továbbra sem mond le az informatikai projektek széttrancsírozásáról, jó példa erre a kormányzati portál további sorsa. A Miniszterelnöki Hivatal irányítása alatt működő e-demokrácia médium eredménytelen és pénzpazarló működtetését nem úgy kívánják megszüntetni, hogy felügyeletét áthelyezik a szakmai minisztériumba, hanem – tovább növelve a káoszt - egy teljesen új hálózatot terveznek kiépíteni. Tennék ezt úgy, hogy a portálnak máig tisztázatlan a tartalmi funkciója, célcsoportja és a nagy marketinggel beígért szolgáltatások nem használhatóak. A kérdés az, milyen tartalommal és mennyiért kapjuk ezt az új hálózatot, miközben az IHM is építi ki folyamatosan az új netközművet, a jövőre ígért Infopont 2004-et. Lesz tehát kormányzati gerinchálózat és külön közháló is. Ez a párhuzamosság is azt szemlélteti, hogy az IHM-től még mindig vonnak el feladatokat, ahelyett, hogy egy szervezet munkakörébe helyeznék az összes információs társadalmat érintő projektet. Az MDF véleménye szerint nem a minisztérium halványítására, már-már fantomizálására van szükség, hanem szervezetének megerősítésére, hatáskörének kibővítésére.

A Kormány megalakulása óta folyamatos hatalmi harc folyik a szocialista vezetésű Miniszterelnöki Hivatal - itt maradt a kormányzati informatika – és a szabad demokrata vezetésű IHM között. A kettős irányítás fejetlenséghez vezet, kicsinyes hatalmi torzsalkodásokhoz ad kimeríthetetlen muníciót. A Magyar Demokrata Fórum határozottan követeli, hogy szűnjenek meg az indokolatlan duplázások, a kormány irányító szervezetei az informatikai feladatokat egy központba koncentrálják, és az egymás közötti - ma már alig leplezhető - hatásköri küzdelem helyett a tényleges teendőkkel foglalkozzanak. Az MDF kijelenti, hogy a további hatalmi széthúzás a tudásalapú társadalom informatikai megalapozását késlelteti, durván akadályozza.

***

A feladatok és célok egyértelmű meghatározására azért is elengedhetetlenül szükség van, mert előttünk áll a hírközlési törvény átalakításának komplex feladata. Az MDF a szöveg első változatáról ősszel fejti ki álláspontját, addig is Pettkó András kéri a szakmában dolgozókat és a téma iránt érdeklődőket, hogy újonnan megindult honlapjára küldjék meg véleményüket, állásfoglalásukat a tervezetről. A honlap címe www.pettkoandras.hu."
Kulcsszavak: IHM politika MDF

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A tervezői gondolkodás eszközeivel alakítják a holnapot a Samsung és az EdisonKids kihívásának diákcsapatai

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 14:07

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05