Magyarországon is bemutatkozott a Madison

Széll Zoltán, 2003. július 11. 09:39
Az Intel és a HP közös sajtótájékoztatón mutatta be a napokban debütált 64 bites Itanium 2 Madison processzort, a Xeon processzort és az új lapkákon alapuló nagy teljesítményű Integrity és ProLiant szervereket.
A sajtótájékoztatón az Intel részéről Alan Priestley stratégiai kereskedelmi igazgató (vállalati piac megoldások) vett részt, míg a HP hazai előadókat vonultatott fel. Priestley az új Itanium 2 Madison lapka jellemzőit és az Intel vállalati stratégiáját mutatta be. A lapkagyártó óriás a 64 bites Itanium processzorokat elsősorban nagy teljesítményű vállalati rendszerekhez fejlesztette. Ezért legfontosabb jellemzőjük a nagy teljesítmény, a magas ár/teljesítmény érték és a nagy megbízhatóság. Az Itanium processzorcsalád első tagja nem hozta meg a remélt sikert, mivel 2001-ben és 2002-ben még nem állt rendelkezésre megfelelő operációs rendszer és elegendően nagy számú alkalmazás. Ebben az évben már változott a helyzet: jelenleg három operációs rendszer - HP-UX, Microsoft Windows 2003 Enterprise Edition, Datacenter Edition 64 bites változat, 64 bites Linux – több mint 700 alkalmazás és közel 100 fejlesztőeszköz áll a szoftverfejlesztők és felhasználók rendelkezésére. Mindezek együtt lehetővé teszik, hogy az Itanium 2 alapú rendszerek egyre népszerűbbé váljanak, és széles körben elterjedjenek. Ma már olyan nagy cégek használnak Itanium 2 alapú rendszereket, mint a Cornell Institute, a BP, a BMW, az Electra Sweden AB, Fuji Film és a DaimlerChrysler.

Az Intel az új Itanium 2 Madison processzorokkal egy időben nagyobb teljesítményű Xeon lapkákat is bejelentett. Az új lapkák árának érdekessége, hogy az új Xeon lapkáknál 50 százalékkal nagyobb teljesítményű Itanium 2 Madison 2 lapkák ára alig magasabb. Az Intel az új Itanium 2 Madison lapkákat három sebességfokozatban és három L3 gyorsító-tár mérettel jelentette be. Az 1,5 GHz-es, 6 MB integrált L3 gyorsító-tárat tartalmazó Itanium 2 lapka 4226 dollárért, az 1,4 GHz-es (4 MB L3 gyorsító-tárral) lapka 2247 dollárért, és az 1,3 GHz-es lapka (3 MB L3 gyorsító-tárral) lapka 1338 dollárért kapható. A 2 MB integrált L3 gyorsító-tárat tartalmazó új 2,80 GHz-es Xeon lapka 2 ára 3692 dollár, a 2,50 GHz-es, 1 MB integrált L3 gyorsító-tárat tartalmazó Xeon lapkáé 1980 dollár, míg a 2 GHz-es (1 MB L3 gyorsító-tárral) lapkáé 1177 dollár. Valamennyi ár 1000 darab lapkára vonatkozik.

Az új Itanium 2 lapkák hatalmas teljesítményének köszönhetően az új platform 48 százalékkal kedvezőbb ár-teljesítmény hányadossal rendelkezik, mint a RISC rendszerek, a rá épülő megoldások teljesítménye pedig – alig 10 százalékkal magasabb áron – 25-30 százalékkal múlja felül a Xeon MP rendszerekét. Az új Itanium 2 alapú rendszerek műszaki-számítástechnikai környezetekben, biztonságos tranzakciók és ERP folyamatok kezelésekor, valamint nyers processzorteljesítmény szempontjából is ágazatvezető eredményekkel rendelkeznek. Az új Itanium 2 processzor mintegy 30-50 százalékkal nagyobb teljesítményt biztosít McKinley kódnevű elődjénél, ugyanakkor a korábbi modellel, a két soron következő, jövőbeni Itanium 2 processzorral (a Madison 9M-mel és a Montecitoval) és a 32 bites alkalmazásokkal is rendszerkompatibilis.

Az új Itanium 2 processzoron alapuló HP szervereket és munkaállomásokat Birnbauer Péter termékfelelős (szerver üzletág) mutatta be. A HP az új Intel Itanium 2 processzorral egy időben jelentette be a lapkákra épülő, nagy teljesítményű szervereinek új Integrity családját. Ezzel a bejelentéssel a cég célja a nagyvállalatok számára egy költséghatékony, nagy teljesítményű, több operációs rendszert futtató architektúra bevezetése, amely alkalmazkodó képessége révén jobban tervezhetővé teszi a számítástechnikai kiadásokat. Ezen előnyökön felül az Itaniumra való átállás hátterében egy ideális alkalmazás és szerverkonszolidációs, gazdaságos környezet létrehozása állt. A bejelentett új termékek (HP Superdome, négyprocesszoros HP rx 5670 és kétprocesszoros HP rx 2600 Itanium 2 alapú szerverek) kiválóan megállják helyüket a komoly következményeket támasztó nagyvállalati alkalmazások pl.: integrált vállaltirányítás, üzleti információs és online tranzakció-feldolgozási rendszerek futtatásakor. A teljes független szoftverfejlesztői kör támogatja az új HP Integrity családot és már éles környezetben mért benchmark-eredmények is bizonyítják. Például az eddig csak UNIX-ot futtató HP Superdome a Madison processzorral a világ leggyorsabb Windows/SQL szerverévé vált.

A HP Integrity szervercsalád választéka az 1-2 processzoros, alapszintű kiszolgálóktól kezdve egészen a 64 processzoros HP Integrity Superdome rendszerig terjed. Az Integrity szerverek páratlanul költség-hatékony, nagy teljesítményű több operációs rendszeres architektúrája lehetővé teszi az alkalmazkodó (adaptív) nagyvállalati infrastruktúra üzemeltetésével járó komoly üzleti kihívások kezelését. A HP Itanium 2 alapú rendszereit az üzleti és műszaki szegmens vezető független szoftverszállítóinak több mint 700 alkalmazása támogatja.

A HP Integrity Superdome a világ leggyorsabb üzleti célú adatfeldolgozásra szánt gépe. A 16-, 32- és 64 processzoros konfigurációban megrendelhető rendszer valamennyi felsőkategóriás versenytársánál kedvezőbb ár-teljesítmény arányt biztosít. Legmagasabb teljesítménye 384 GFLOPS, maximum 512 GB ECC memóriát tartalmaz, maximális memória sávszélessége 256 GB/s, I/O sávszélessége 40 GB/s. A 64, 1,5 GHz-es Itanium 2 lapkát tartalmazó Integrity Superdome rendszer tranzakció teljesítménye 707102 tranzakció/perc, induló ára 262 ezer dollár.

A 6 MB-os L3 gyorsító-tárral rendelkező Itanium 2 processzorral frissített, alapszintű négyprocesszoros HP Integrity rx5670 és kétprocesszoros HP Integrity rx2600 szerverek szintén kiváló eredményeket értek el az ágazati teljesítményteszteken. A HP Integrity Server rx5670 rendszer 1-4, 1,5 GHz-es Itanium 2 lapkát és 48 GB RAM memóriát tartalmaz, maximális teljesítménye 24 GFLOPS, memória-sávszélessége 12,8 GB/s, I/O sávszélessége 4 GB/s.

A HP Integrity Server rx2600 rendszer 1-2, 1,5 GHz-es, vagy 1,3 GHz-es Intel Itanium 2 processzort tartalmaz, maximális teljesítménye 12 GFLOPS, rendszerbusz sávszélessége 6,4 GB/s, memória-sávszélessége pedig 8,6 GB/s. A 88 mm magas rack fiókban kapható szerver fürtözhető. A HP ősszel 8- és 16 processzoros, középkategóriás Integrity rendszerek, jövőre pedig Itanium 2 alapú NonStop kiszolgálók bevezetését tervezi.

A HP a szervereken kívül bejelentette az új processzoron alapuló zx6000 munkaállomást is, amely 1-2, 1,5 GHz-es Intel Itanium 2 processzort (6 MB L3 gyorsító-tárral) tartalmaz. A SPECfp és SPECint benchmark-teszteken elért eredmények szerint az új rendszer versenytársainál 50 százalékkal magasabb alkalmazás teljesítménnyel támogatja a tudományos és műszaki alkalmazások futtatását. A rendszer teljesítménye egy 1,5 GHz-es (6 MB L3 gyorsító-tár) Itanium 2 processzorral 1309 SPECint_base2000 és 2107 SPECfp_base2000. A munkaállomás induló ára 4896 dollár.

Az új termékbejelentések szorosan illeszkednek a cég nemrég nyilvánosságra hozott Adaptive Enterprise névre keresztelt nagyvállalati stratégiájába. A HP Adaptive Enterprise stratégiája azokat a vállalatokat és informatikai vezetőket veszi célba, akik szeretnének többet kihozni IT-környezetükből és partnerkapcsolataikból – azaz magasabb szintű elszámolhatóságra, reagáló-készségre és jobb informatikai beruházás-megtérülésre vágynak.

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Bekerülhet-e a hétköznapi életünkbe a robotika?

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 12:01

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50