IHM Munkavállalói PC program

forrás Prim Online, 2003. július 14. 12:52
A több mint 260 kis- és középvállalkozást valamint multinacionális informatikai céget tömörítő IVSZ és a hazai informatikai szövetségeket képviselő Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) sikerként értékeli a Magyarországon eddig egyedülálló modell kialakítását. A továbbiakban mindkét szervezet szorgalmazza a program továbbfejlesztését, hogy a munkavállalói PC vásárlás illetve internet-ellátás a jövőben közvetlenebbül összekapcsolható legyen a bérjellegű kifizetésekkel. Az informatikai szakmai szervezetek a konstrukciót előremutató, jó és fontos lépésnek tartják a hazai információs társadalom fejlesztéséhez vezető úton.
A „Munkavállalói PC Program" két törvénymódosításon alapul, amelyek az eddigieknél sokkal kedvezőbb feltételek mellett teszik lehetővé, hogy a munkaadók dolgozóiknak otthoni alkalmazásra számítógépet, illetve internet-hozzáférést biztosítsanak. Az egyik módosítás a számítástechnikai eszközök elszámolhatóságát gyorsítja fel, és az eddigi három év helyett két év alatt teszi lehetővé a megvásárolt, bérelt vagy lízingelt számítástechnikai eszközök adóból való leírását. A másik módosítás a korábban jelentős adóterheket teljesen megszüntette: 2003. január 1-ig a munkáltatónak 44% személyi jövedelemadót, 29% társadalombiztosítási járulékot kellett fizetnie, ha dolgozóinak otthoni használatra biztosított számítógép- és internet használatot. Idéntől ezek a járulékterhek az így kihelyezett eszközökre és szolgáltatásokra nézve nem jelentkeznek többé.

Az információs társadalom felépítésében kulcskérdés az informatikai-távközlési infrastruktúra kritikus tömegének elérése. Az Inforum kezdeményezésére az IHM által megvalósított program társadalmasításában aktív közreműködést vállal az IVSZ és tagvállalatai, hogy az informatikai végpontot jelentő, szoftverekkel, adatátvitellel felszerelt személyi számítógépeken keresztül kapcsolódhassanak be a munkavállalók akár otthonukból is az elektronikus gazdaságba, az információs társadalomba.

„Az Inforum öt évig dolgozott az adókedvezményen alapuló PC- és internet-hozzáférési modell bevezetésén. Reméljük, hogy az információs társadalom fejlesztését szolgáló kezdeményezésekben és projektekben – különösen a most megvalósuló Munkavállalói PC program társadalmi megismertetésében – az Inforum, az IVSZ és az IHM továbbra is szorosan együttműködhet egymással." – nyilatkozta Dombi Gábor, az Inforum főtitkára.

Dr. Kóka János hangsúlyozta, hogy az IVSZ a jövőben is tevékenyen részt akar venni az IHM információs társadalom fejlesztését és az informatikai kultúra terjesztését célzó kampányaiban. „Bízom benne, hogy a nagyvállalatok, az állami szféra és a közigazgatási szervek vezetői az elsők közt élnek a Munkavállalói PC program adta lehetőséggel. Szövetségünk tagjai pedig felkészültek a program szakmai és üzleti támogatására" – tette hozzá az IVSZ elnöke.

A társadalmi szervezetek szorosan együtt kívánnak működni a Kormánnyal a program bővülése és fejlődése érdekében annak előmozdítására, hogy a gazdálkodó szervezetek minél kedvezőbb feltételekkel kínálhassák fel az informatikai eszközöket és szolgáltatásokat dolgozóiknak.

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba

Ha azt gondoltuk volna, hogy a tévék már nem képesek tovább fejlődni, hát tévedtünk. Mesterséges intelligencia, elképesztő grafikus teljesítmény és kábelmentes kialakítás – az LG legújabb televíziói számos felhasználási lehetőséget és minden eddiginél lenyűgözőbb vizuális élményt kínálnak.

2024. április 16. 19:47

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Java OpenStreetMap Editor 19039

A java-alapú térképszerkesztő program lehetővé teszi az OpenStreetMap adatfájlok betöltését és szerkesztését, egy adott terület légifelvételének megtekintését, a térképek OSM-kiszolgálókról történő frissítését.

2024. április 16. 17:18

MEmu 9.1.2.0

A MEmu minden felhasználó számára elérhetővé teszi az Android világát: az ingyenes és gyors emulátor használatával androidos játékok futtathatók windowsos rendszereken.

2024. április 16. 17:15

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09