Egy IBM szuperszámítógép komplex gyógyászati szimulációval szolgálja a rákkutatást

forrás Prim Online, 2003. július 18. 20:35
[smallimage 1 left] IBM szuperszámítógépet használnak a heidelbergi Német Rákkutatási Központ adatközpontjában komplex bio-számítástechnikai célokra: a nemzetközi „emberi genom projekt" keretében az emberi géntérkép felépítését és a fehérjék szerkezetét elemzik ennek segítségével. A közelmúltban bővítették a szuperszámítógépes rendszert, amely IBM szuperszámítógépekből, köztük IBM eServer p690 rendszerekből áll, összesen 96 POWER4 processzort foglal magában.
A Német Rákkutatási Központ (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) a rák kialakulásának folyamatát vizsgálja, és a rosszindulatú folyamatokat beindító kockázati tényezőket keresi. A központban dolgozó tudósok tudományosan megalapozott új koncepciókat alakítanak ki a diagnosztika és a kezelés területén. Az IBM szuperszámítógép a DKFZ nagykapacitású adatközpontjában működik, különböző bio-számítástechnikai célokra használják. A részben belső fejlesztésű alkalmazásokkal például az emberi géntérképet elemzik, és szimulációkkal vizsgálják, hogy a különböző gyógyszerek mennyire hatásosak a rák ellen. Az IBM rendszer immár két eServer pSeries 690 szervert foglal magában, amelyek 64 POWER 4 processzort és további IBM POWER 3 processzorokat tartalmaznak, összteljesítménye 330 GFLOPS. Ez másodpercenként 330 milliárd műveletet jelent.

A DKFZ első IBM szuperszámítógépét már 1994-ben üzembe helyezték, négy éves lízingszerződések keretében pedig folyamatosan bővítették. A DKFZ kutatói nem nélkülözhetik a számítógépes kapacitás folyamatos növelését, mert egyre komplexebb szimulációkat végeznek, amelyek még ezeken a nagy teljesítményű rendszereken is több hétig eltarthatnak. A kutatók például a Gaussian, a TurboMol, a Molpro és az Amber nevű programot használják. Ezek többek között a molekulák szerkezetét és mozgását szimulálják. Az emberi genom és fehérjék szerkezeti elemzésének eredményeit különböző, a DNS- és fehérjeszekvenciákat tároló adatbázisokban rögzítik, illetve nemzetközi együttműködés keretében rendszeresen kicserélik más kutatóintézetekkel.

A rákkutatási intézetben a szükséges teljesítmény megvalósításának előfeltétele, hogy 64 bites számítógépeket, és az ezzel járó nagy címteret használják. Az alkalmas rendszer kiválasztásakor a DKFZ fő szempontjai között az ár/teljesítmény arány és a kis hőleadásés áramfelvétel szerepelt.

  • A Német Rákkutatási Központot (DKFZ) 1964-ben, Heidelbergben hozták létre, Baden-Württenberg tartomány közcélú alapítványaként. A DKFZ országos kutatóintézet, 1977 óta tagja a német kutatóintézetek Hermann von Helmhotzról elnevezett társaságának (Hermann von Helmholtz-Gemeinschaft deutscher Forschungszentren, HGF), valamint a Német Tudományos Társulatnak (DFG) (Deutschen Forschungsgemeinschaft). A DKFZ működésének anyagi feltételeit főképpen a szövetségi oktatási és kutatási minisztérium (90%-ban) és a baden-württembergi tudományos, kutatási és művészeti minisztérium (10%-ban) fedezi. Az alapítvány célja, hogy hozzájáruljon a rák kialakulási mechanizmusának és kockázati tényezőinek alaposabb megértéséhez. Alapkutatásainak eredményei várhatóan új eredményekre vezetnek a rák megelőzése, diagnózisa és kezelése terén.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09