A KÜRT és az adatmegsemmisítés

forrás Prim Online, 2003. július 23. 12:13
A professzionális adatmentési és informatikai biztonsági technológiájáról világszinten elismert KÜRT Rt. a közelmúltban új elemmel gazdagította portfólióját. A KÜRT minden eddigi tevékenységének középpontjában az adatok védelme állt, és - a látszat ellenére - az adatmegsemmisítés szolgáltatáscsomag is ebbe a sorba illeszkedik.
Az információ megszerzésére való törekvés és ezzel együtt az információk védelme az emberi társadalmak kialakulásával egyidős tevékenység. Napjainkban kiemelt fontosságú az a jelenség, hogy az informatika fejlődésével párhuzamosan a szervezetek egyre inkább kiszolgáltatottá válnak informatikai rendszereiknek. A szervezeteken, vállalatokon belül kezelt információ mennyisége exponenciálisan növekszik, ezzel egyidejűleg a tárolására használt technológia rohamosan változik, az informatikai eszközök életciklusa pedig alig egy-két év. Mindez azt eredményezi, hogy a szervezeteknél gyakran merül fel az eszközök cseréjének igénye. A levetett számítógépek, adattárolók és adathordozók olyan információkat tartalmaznak, amelyek sokszor bizalmasak, és általában elkerülendő, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek.

Ezeknek az adatoknak, adathordozóknak a szakszerű megsemmisítése ma, a tömegméretekben használt informatika korában, igen komoly problémát jelenthet egy vállalat számára. Ráadásul, a tárolóeszközök működési elve miatt az egyszerű törlés, formázás csak az adminisztráció bejegyzéseit változtatja meg; maguk az adatok fizikailag még ott maradnak a tárolón, és nem túl bonyolult eljárással hozzáférhetővé tehetők.

A KÜRT szakemberei a beérkező adatmentési esetek között sokszor találkoznak olyanokkal, ahol egyértelműen látszik, hogy az adathordozón nem csak az aktuális tulajdonos adatai találhatók meg, hanem régebbi tulajdonos(ok) adminisztrációból kitörölt állományai is.

A KÜRT új portfóliócsomagja a szakterület valamennyi problémájára megoldást kínál. A lehetséges változatok száma óriási: feleslegessé vált adatok, bérbeadott, elavult, leselejtezendő vagy eladásra kerülő adathordozók, lecserélésre kerülő komplex adattároló és archiváló rendszerek, CD, DVD és magneto-optikai lemezek, szervizekbe javításra beadott számítógépeken vagy adattárolókon található cégadatok, stb.

A portfóliócsomag elemei - a részterülettől függően - szolgáltatásként vagy értékesített termék formájában is alkalmazhatók. A szükséges eljárások szinte mindegyik esetben különbözőek, de mindig az adott cégnél érvényes szabályzatoknak és eljárási rendeknek megfelelően kerülnek alkalmazásra.

És a megoldások...

Olyan esetekben, amikor az adatmegsemmisítés során a merevlemez müködőképességét meg kell őrizni, egy speciális, KÜRT által fejlesztett adatmegsemmisítő szoftvert alkalmazunk, amely felülírja az adattároló felületet valamilyen meghatározott karakter-sorozattal. Demagnetizáló alkalmazható, ha az adattárolót működésképtelenné kell tenni, de az eszköz maga készletgazdálkodási okokból nem semmisíthető meg, vagy például lejárt élettartamú, biztonsági mentésre, archiválásra használt mágnesszalagok leselejtezésekor. Optikai és magneto-optikai lemezek használhatatlanná tételéhez speciális célgép áll rendelkezésre, amely mechanikai úton teszi használhatatlanná az adathordozót.

Természetesen kulcskérdés a műveletek megfelelő dokumentálása és a bizalmasság biztosítása, de a KÜRT 14 éve, megalakulása óta olyan területeken tevékenykedik, ahol mindez alapkövetelmény.

Sokszor alapfeltétel a művelet jogszerűségének és hivatalosságának igazolása. Ilyen esetekben a megsemmisítést jegyzőkönyvben rögzítjük, és igazságügyi szakértői nyilatkozatot mellékelünk arról, hogy az általunk megsemmisített adathordozókról adat nem állítható helyre.
Kulcsszavak: Kürt adatmentés security

Hol van a használt mobilok legjobb helye?

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 18. 21:15

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Ezek a legújabb trendek a használtautó-piacon

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 19:01

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09