Négyoldalú együttműködési megállapodás a hazai internet biztonságának növeléséért

Kovács Attila, 2003. július 24. 14:41
[smallimage 1 left] Együttműködési megállapodást tervez a Hírközlési Felügyelet, a Magyar Tudományos Akadémia, az Internet Szolgáltatók Tanácsa Egyesület és az ISZT Internet Szolgáltatók Hálózati Koordinációs Központja. Az együttműködés elsődleges célja, hogy Magyarországon az internethasználat biztonságának elősegítése érdekében a felek szakmailag és hatékony információcsere révén összehangolják tevékenységüket.
Továbbá: a megállapodó felek az együttműködéssel tudatosítani kívánják az informatikai szféra szereplőiben a biztonsági problémák feltárásának és megoldásának a fontosságát; a biztonsági kockázatok csökkentésével elő akarják segíteni az elektronikus kereskedelem és ügyintézés hazai fejlődését; támogatni szeretnék az internethasználók számára a biztonsági kockázatokról és a védekezési lehetőségekről szóló információszolgáltatást; az érintett piaci és állami szervezetek közötti összefogás szervezésével a szereplők közötti internetbiztonsági együttműködéseket kívánják segíteni; támogatni kívánják a hazai internetes hálózatbiztonsági koordinációs központ („nemzeti CERT") működtetését, fejlesztését.

Ismeretes, hogy az internet tömegesedő használatának, az elektronikus kereskedelemnek és ügyintézésnek egyik jelentős gátló tényezője, hogy az internet biztonsága ma még nincs olyan szinten, amely a társadalom által széles körben használt eszköz, illetve szolgáltatás esetében elvárható lenne. A biztonsági incidensek kezelésére, a problémák megoldásának nemzeti és nemzetközi szintű koordinálására az egyes országokban nemzeti biztonsági koordinációs központok jöttek léte, amelyek a CERT (Computer Emergency Response Team), CSIRT (Computer Security Incident Response Team), CSTF (Cyber Security Task Force) elnevezéseket viselik. A magyar hálózatbiztonsági központot, a nemzeti CERT-et 1998 óta az MTA-SZTAKI szakemberei működtetik, a működést jelenleg anyagilag az ISZT Kht. támogatja. A magyar nemzeti CERT a többi ország hasonló célú CERT szervezeteivel együttműködve koordinálja az internetes hálózati incidensek (betörések, a hálózat és a szolgáltatások működése elleni támadások) elleni küzdelmet.

Az Európai Unióban is felismerték nemrégiben a biztonsági kérdések rendkívüli fontosságát, és a tagországokat, illetve tagjelölt országokat a nemzeti hálózatbiztonsági központ kiépítésére, megerősítésére, továbbá a nemzeti CERT-ek szorosabb nemzetközi kooperációjának megvalósítására ösztönzik.

A HíF-nek a négyoldalú együttműködésben való érintettségét elsősorban az internetszolgáltatások mint távközlési szolgáltatások felügyeletéért való felelőssége alapozza meg: az utóbbi években folyamatosan nőtt az internet szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszok száma

A felek nyitottak arra, hogy az együttműködéshez mások is csatlakozzanak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50