A chipgyártók új mobil grafikai szabvány megalkotásán dolgoznak

Tóth Kristóf, 2003. július 25. 13:05
A koreai SK Telecom, valamint számos chipgyártó csatlakozott ahhoz a Khronos Group elnevezésű ipari csoporthoz, amelynek célja egy új grafikai interfész kifejlesztése a mobilkészülékekhez.
A Khronos Group csoport a napokban fogadja el az OpenGL Embedded Systems (ES) szabványt, amelytől a tagok azt remélik, hogy hamarosan széles körben elterjed a mobiltelefon-piacon. A Khronos csoport újonnan belépett chipgyártó tagjai közül a legjelentősebb az Epson, az ST Microelectronics és a Silicon Integrated Systems (SiS). A társaságok közül az első kettő jelenleg is gyárt mobiltelefonchipeket, a SiS pedig a közeljövőben kíván belépni a piacra.

A Khronos korábban belépett tagjai között található többek között az ARM Inc., a Texas Instruments, a 3D Labs, és az ATI Technologies is.

Az OpenGL ES támogatású mobiltelefonchipek várhatóan az idei év legvégén jelennek meg a piacon, közölte Neil Trevett, a Khronos Group elnöke, aki egyébként a 3D Labs marketingrészlegének elnökhelyettese is. "Bizonyos, hogy az OpenGL ES 1.0-ás chipek még az idei évben megjelennek. Egyértelmű, és erőteljes az igény egy olyan interfészre, amely lehetővé teszi a 3D játékok futtatását a fejlett mobiltelefon-készülékeken" - mondta Trevett.

A vezető szerint az idei évben megjelenő chipek várhatóan csak szoftveresen fogják támogatni az új szabványt, a hardveres gyorsítással rendelkező megoldásokra 2004-ig várni kell.

Az OpenGL ES várhatóan együtt fog működni az olyan, magasabb szintű Java API-kkal, mint a fejlesztés alatt álló JSR 184, amely egy, a Java Community Process által fejlesztett Java 3D grafikai felület. A Nokia a közelmúltban kezdte meg a JSR 226 fejlesztését, amely a Scalable Vector Graphics Tiny rendszert teszi elérhetővé a mobil Java rendszerekben.

Az SVG Tiny egy XML alapú 2D-s grafikai felület, amely a nagyfelbontású, jó minőségű szövegek és grafikák megjelenítését célozza. A JSR 226 csoport, amely a Motorolát, a Symbiant és a Texas Instrumentset is tagjai között tudja, várhatóan jövő nyárra készíti el a szabványt.

Az SVG Tiny a 2004 júliusában megjelenő OpenGL ES 1.1-nek már a részét fogja képezni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50