Országos Térinformatikai Konferencia (OTK)

forrás Prim Online, 2003. július 28. 21:32
A térinformatikai alkalmazások egyik legnagyobb szabású hazai rendezvényére kerül sor 2003. szeptember 25-26-án, tizenharmadik alkalommal Szolnokon.
A térinformatikai termékek és alkalmazások piaca dinamikusan fejlődik. A konferencia célja az, hogy néhány kiemelt témakör vonatkozásában, elsősorban a közigazgatásra fókuszálva, esettanulmányokon keresztül a térinformatikai alkalmazások, és azok gyakorlati tapasztalatai kerüljenek bemutatásra, nem megfeledkezve a legújabb ismeretek átadásáról sem. Az előadások mellett munkaműhely, illetve kerekasztal vita próbálja meg a résztvevők aktív bevonásával összegezni a tapasztalatokat, közérdeklődésre számot tartó témakörökben. A plenáris ülésen, illetve a már bevált hat szekcióban elhangzó előadások két kiemelt témakörre fókuszálnak ebben az évben:

EU csatlakozás térinformatikai kihívásai,
Nemzeti Fejlesztési Terv térinformatikai vonatkozásai.

A konferencián elhangzó előadások témakörei:

I. Területfejlesztés, környezetvédelem - szekcióban az épített és természeti környezet alakítása érdekében tett térinformatikai megoldásokkal foglalkozunk, beleértve a vízügyi és természetvédelmi kérdéseket is. Az EU csatlakozás küszöbén foglalkozunk a terület- és vidékfejlesztés, környezetvédelem EU csatlakozási vonzataival. A területfejlesztés keretében helyt kívánunk adni a közlekedési infrastruktúrával, vízügyi területen pedig a Vásárhelyi-tervvel kapcsolatos előadásoknak is.

II. Térinformatika az információs társadalomban - az információs társadalom létrejötte az IT szinte teljes körű elterjedését jelenti, mely folyamat az élet minden területével szemben új elvárásokat támaszt. Közös erőfeszítést kíván a közigazgatás és a gazdasági élet valamennyi szereplőjétől, hogy az épülő információs társadalom meg tudjon felelni a gazdasági és szociális kihívásoknak, elősegíthesse a foglalkoztatást, a növekedést és a termelékenységet, és nem utolsósorban megfeleljen az EU elvárásoknak. Mindez jelentős hatással van a térinformatika fejlődésére, felhasználói körének kiterjedésére, professzionális művelőinek képzettségére és státuszára, valamint a térinformatikai módszerek és eszközök integrálódására a nagy információrendszerekbe. A szekció az alábbi témakörök feldolgozását célozza meg : térinformatika és társadalom, az állampolgárokhoz kötődő nyilvántartások GIS vonatkozásai, az EU térinformatikai tervei és programjai, ill. hazai vonatkozásaik, Internet és GIS, oktatás a közigazgatási fogadóképesség biztosítására.

III. Térinformatikai adatinfrastruktúra, adatgazdálkodás – közismert tény, hogy a térinformatika alkalmazásának nélkülözhetetlen „kellékei" a digitális térképi és térbeli referencia adatok. Ezért a különféle célok megvalósításához térinformatikát használó települések, régiók, országok, földrészek fontos érdeke, hogy területükre vonatkozóan egységes, az elvárásoknak megfelelő térinformatikai adatinfrastruktúra álljon rendelkezésre. Az adatinfrastruktúra azonban nemcsak a digitális térképi adatokat jelenti, hanem az azokhoz kapcsolódó leíró adatokat, technológiákat, szabványokat, szolgáltatásokat és meta-adatokat is. A szekció az ilyen adatinfrastruktúrák tervezését és létrehozását célzó hazai (NKP, MTP) és EU kezdeményezésekkel és eredményekkel, valamint ésszerű, az adatok lehető legszélesebb körben való hasznosulását támogató adatgazdálkodás módszereivel kíván foglalkozni.

IV. Önkormányzati informatikai alkalmazások – az informatika eszközrendszere az önkormányzati tevékenységek ésszerű és hatékony megvalósításában nem nélkülözhető. Ezen belül a térinformatika olyan lehetőséget nyújt, amely képes a földrajzi helyhez köthető tevékenységek integrálására, döntések előkészítésére. A szekció a feladatköröket és a működési feltételrendszert alapul véve foglalkozik a térinformatika alkalmazási helyzetével és lehetőségeivel az önkormányzatoknál. Az informatika és térinformatika együttes alkalmazásának tapasztalatait ismertető előadások érintik a korszerű informatika és a vezetés kölcsönhatásait, valamint a településrendezés és -irányítás különféle vonatkozásait is.

V. Korszerű térinformatikai technológiák és módszerek - egy év alatt számos új szoftver és hardver eszköz, eljárás, módszer jelenik meg a térinformatikában. Ezek közül példaként említve: a vezeték nélküli hálózatok, GPRS, PDA számítógépek, DGPS, helyhez köthető szolgáltatások, amelyek rohamos terjedése hatással van a térinformatika alkalmazására is. Ezekkel a ma még újdonságnak tekinthető témákkal foglalkozik a szekció.

VI. Adatérték, ár, minőség, tulajdon és marketing a térinformatikában - a szekció a következő témakörökkel kíván foglalkozni; A marketing szerepe a térinformatikai termékek, adatok ár-érték viszonyának alakításában, és széles körű használatában. Az adat- és árpolitika alkalmazásának alternatívái, különös tekintettel az állami alapadatokra és az EU csatlakozás utáni helyzetre. Az állami alapinformációk, ezen belül a térinformatikai adatok hasznosításával kapcsolatos Európai Bizottsági elképzelések. Mik befolyásolják, miként alakítható a minőség – ár viszony a térinformatikai rendszerekben felhasznált adatok vonatkozásában. Mit lehet, kellene tenni az illetéktelen adathasználat ellen, továbbá hogyan befolyásolja az adathasználatot, illetve tulajdonlást az Internet és a WEB technológiák rohamos terjedése.

A konferenciát térinformatikai cégek szakkiállítása kíséri.

Lehetőség van az ez évi kerekasztal és workshop témakörök megjelölésére. A konferenciára jelentkezők erre vonatkozó javaslataikat legkésőbb 2003. június 15-ig megtehetik az otk@geometria.hu e-mail címen.

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 09:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50