Innovációsközpont-avatás Gödöllőn

MTI Sajtóadatbank, 2003. augusztus 26. 11:15
Magyarország legnagyobb természeti kincsének a nemzet szürkeállományát és az ebből gondos, előrelátó munkával kinyerhető tudást, a piac és versenyképes szaktudást nevezte Medgyessy Péter hétfőn Gödöllőn, az új innovációsközpont-avató ünnepségén.
A miniszterelnök hangsúlyozta: az országnak nem az olcsó munkaerőre épülő tömegtermelés idevonzásában kell élen járnia, hanem a magasabb hozzáadott érték előállításában, az innovációban, a geopolitikai adottságok kihasználásában. Hozzátette: nincs versenyképesség piacképes tudás, innováció, kutatás és fejlesztés nélkül. Ezért fogadta el a kormány nemrégiben a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény koncepcióját.

Az a cél, hogy az elkövetkező években már olyan biztosítékokat építsünk be a kutatás-fejlesztés finanszírozásába, amelyek tervezhetővé, kiszámíthatóvá teszik az ehhez szükséges forrásokat - emelte ki a miniszterelnök. Fontosnak nevezte, hogy 2006-ig a kutatás-fejlesztési ráfordítások elérjék a GDP 1,8-1,9 százalékát. A fenntartható fejlődés egy köztársaság számára nem jelenthet csupán gazdasági fogalmat, magatartást is jelöl, egy megváltozott emberségesebb viszonyt a környezethez - hangsúlyozta Medgyessy Péter. Létérdekünk, hogy a környezetkímélő alternatív energiaforrások tanulmányozása és hasznosítása felé forduljunk, ezért is öröm - mondta - a Gödöllői Innovációs Szolgáltató Központ avatása.

A Gödöllői Innovációs Szolgáltató Központ a Szent István Egyetem, a Regionális Fejlesztési Holding Rt., valamint a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Kft. összefogásával 106 millió forintos beruházással jött létre és a Mezőgazdasági Gépfejlődéstörténeti Gyűjtemény épületében kapott helyet. A központ fő feladata - ahogy szóvivője az MTI-nek elmondta – az alkalmazott kutatások vállalkozássá fejlesztése.

Ugyancsak hétfőn adták át a gödöllői egyetem további három új létesítményét is. Németh Imre az agrártárca vezetője a 120 millió forintból megvalósult Szaktanácsadási és Tanüzemi Központot avatta fel, ahol az épületekhez 30 hektáros kísérleti területen öntözéses és más technológiákkal termesztett búza, kukorica előállítását tanulhatják az érdeklődők. Ez évben már ezer gazda kapott itt gyakorlati képzést.

Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a Mérnök-Informatikai Laboratóriumot adta át. A létesítményben mostantól kezdve a gondolattól a fejlesztésen, gyártáson át a raktározásig modellezhetik a leendő mérnökök, miként lehet a gyakorlatban megvalósítani a számítógépes vezérlésű termékelőállítást. Kovács Kálmán informatikai miniszter a Kommunikáció-Technikai Labort avatta fel Gödöllőn.

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Díjazták a Sony innovációit

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 08:54

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50