Stumpf István az IKB-ról szóló Kehi-jelentésről

MTI Sajtóadatbank, 2003. augusztus 29. 09:02
Stumpf István először vállalt személyesen is felelősséget egy általa irányított szervezet működéséért azzal, hogy szerdai sajtótájékoztatóján értékelte és minősítette a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) az Informatikai Kormánybiztosság tevékenységéről szóló jelentését.
Gál J. Zoltán kormányszóvivő. a volt kancelláriaminiszter által elmondottakra reagálva közölte: Stumpf István korábban nem szólalt meg, jóllehet az elmúlt másfél év során ezt megtehette volna, például az Országimázs Központ, a Magyar Fejlesztési Bank, az ÁPV Rt. vagy a Millenáris Kht. esetében.

Az említett intézményeket ugyanis korábban Stumpf István felügyelte vagy irányította, "s mindegyiknek a korábbi működése több feljelentést, vizsgálatot indokolt, és több ügyben jelenleg is folyik a rendőrségi nyomozás" - jelentette ki a kormányszóvivő.

Az Informatikai Kormánybiztosság tevékenységét értékelő Kehi-jelentéssel kapcsolatban Stumpf István azt mondta, hogy a kormánynak nem a múlt ügyeivel kell foglalkoznia - emlékeztetett Gál J. Zoltán.

"Szerintem viszont az adófizetőknek joguk van tudni, hogy mi lett azokkal a milliárdokkal, amelyeket az Informatikai Kormánybiztosság kezelt. A Kehi vizsgálata éppen ennek felderítését célozta" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Hozzátette: "Elég lesújtó az a kép, amely a vizsgálat nyomán az előző időszakról feltárult. A Kehi által vizsgált pályázatok közül egyetlen egy volt olyan, amely megfelelt az előírásoknak, az összes többi szabálytalan vagy törvénysértő volt".

A Stumpf Isván által használt "méltánytalan politika támadás" kifejezést felidézve a kormányszóvivő úgy fogalmazott: "mindenféle politikai szándék nélkül el lehet menni az Andrássy útra és megnézni a Divatcsarnok épületét, hogy ott vajon kialakult-e az a multimédiás informatikai központ, amelyre az előző kormány milliárdokat költött, vagy pedig továbbra is üresen áll és romlik az épület".

Gál J. Zoltán szerint ahhoz sem kell politikai szándék, hogy valaki megítélje: jogos-e a miniszter beszédeinek megírását informatikai fejlesztésre szánt pénzekből fizetni.

Politikai elfogultságtól mentesen megítélhető az is – fűzte hozzá -, szabályos-e az a pályázat, amelynek eredményét már az elbírálása előtt kihirdetik. "A Kehi vizsgálata ugyanis ilyen ügyeket tárt fel" - mondta.

A volt kancelláriaminiszter által kilátásba helyezett jogi lépésekről a kormányszóvivő közölte, hogy a jogi lépések Stumpf Istvántól függetlenül megtörténnek. A Kehi hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a rendőrségen.

"Így jó esély van arra, hogy végül a független bíróság dönthessen arról, kit és milyen mértékben terhel felelősség ezekért az ügyekért. Ez az eljárás nyilván Stumpf miniszter úr személyes felelősségére is kitér majd" - fogalmazott Gál J. Zoltán.
Kulcsszavak: KEHI politika IKB

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Díjazták a Sony innovációit

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 08:54

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50