Új Windows vírus a láthatáron?

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 12. 08:48
Akár néhány napon belül megjelenhet az első olyan féregprogram, amely egy, az MSBlaster által kihasznált hibához hasonló biztonsági résre épül.
A biztonsági szakértők szerint napokon belül újabb vírus jelenhet meg a világhálón, mivel a Windows operációs rendszerben több, az MSBlaster által kihasznált biztonsági réshez hasonló probléma található. Ezek a problémák szinte ugyanúgy használhatók ki, mint az RPC (Remote Procedure Call - távoli utasításhívás) korábban kijavított biztonsági rése.

A hibát kihasználó kód a szakértők szerint már el is érhető egyes internetes levelezőlistákon és fórumokon, így a vírus elkészítése nem jelentene különösebb nehézséget.

- Ezúttal egy ugyanolyan hibával állunk szemben - mondta Alfred Huger, a Symantec Security Response részlegének fejlesztési igazgatója. - Meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy új vírusok fognak megjelenni a jövőben - tette hozzá a vezető, aki szerint akár néhány napon belül megjelenhet a következő féregprogram.

Robin Matlock, a Network Associates marketingrészlegének elnökhelyettese úgy véli, néhány hétbe telhet az új féregprogam megírása a hackerek számára. Matlock úgy véli, a biztonsági rések felfedezése és a hibákra épülő féregprogramok megjelenése közötti idő a közelmúltban drámaian lecsökkent.

A Microsoft már kiadta az új hibát korrigáló javítófoltot, illetve egy olyan szoftvert, amely ellenőrzi a rendszerek sérülékenységét. Az RPC modulban felfedezett legújabb hiba a Windows NT 4.0, 2000, XP, és Server 2003 operációs rendszereket érinti.

A vírusokkal való lépés tartása időigényes, nehéz feladat, sőt Matlock szerint teljes mértékben nem is lehetséges.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09