A merevlemezgyártók a merőleges rögzítés bevezetésére készülnek

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 14. 22:22

A merevlemezes meghajtók gyártói mintegy 20 év fejlesztőmunka és folyamatos viták után elérkeztek arra a pontra, ahol mindenképpen át kell állni a merőleges rögzítési irányra a jelenleg általánosan alkalmazott hosszantiról.
A szakértők szerint ez a generációváltás óriási változásokat hozhat a merevlemezipar jelenlegi képében attól függően, hogy mely társaságok milyen gyorsan és mekkora költségek mellett tudják megvalósítani az átállást. A napokban megrendezett Diskmon konferencián a lemezeket gyártó Komag és a merevlemezes meghajtókat gyártó Seagate Technology, valamint Western Digital cégek számoltak be a lemezek forgási irányára merőleges rögzítésben elért eredményeikről.

A társaságok szerint az átállásra először a notebook és szervermerevlemezek esetében lehet számítani 2005 második felében, amikor a meghajtók elérik a 160 GBájt/lemez adatsűrűségetl, amelyet az asztali meghajtók követnek 200 GBájt/lemez kapacitás elérésénél.

A szakértők szerint a merevlemezek adatsűrűségbeli növekedése az elmúlt évekre jellemző irrális ütem után a közelmúltban némileg lelassult. Az elmúlt néhány év folyamán a merevlemezes meghajtók tárolókapacitása több mint 100 százalékkal növekedett évente. Ez a növekedés az idei évvel 50 százalék alá fog csökkenni.

A piacvezető Seagate Technology, amely a cég egyik vezetője szerint korábban k+f költségvetésének 96 százalékát a tárolókapacitás növelésére fordította, most elsősorban olyan területekre összpontosít, mint a különböző szegmensek eltérő igényeinek való jobb megfelelés, valamint a szórakoztatóelektronikai piac meghódítása.

A kapacitás növelésének problémája azonban állandó a merevlemeziparban, így a társaságoknak meg kell találniuk azt a megoldást, amely lehetővé teszi az adatsűrűség további javítását.

- Az adatsűrűség növekedése lassul, mivel a hosszanti rögzítési eljárás lassan eléri végső korlátait - mondta Francis Lui, a Western Digital leányvállalataként működő Read-Rite Corp. fejlett adatrögzítési eljárásokkal foglalkozó igazgatója. - A merőleges rögzítés jelenleg 20 százalékkal jobb, mint a hosszanti, de kétszer olyan jónak kell lennie az új generációs meghajtók kiadására - tette hozzá a vezető.

Ennek egyik oka, hogy az újfajta merevlemezek előállítása az alkalmazott speciális megoldások miatt mintegy 20 százalékkal drágább. Lui szerint az átállás azért is rendkívül nehézkes, mert egy évi 200 millió darabos üzletágról van szól, ahol jelenleg a gyártási költségek minimalizálása a cél.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05