Személyi számítógép helyett személyi szerver?

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 17. 10:05

Az Intel szerint a mobil számítástechnika jövője egy olyan merevlemez,
amely beépített drótnélküli hálózati vezérlővel rendelkezik.
Az IDF konferencián egy olyan készülékkoncepciót jelentett be a chipóriás Intel, amely a jövőben lehetővé fogja tenni, hogy a felhasználó az általa igényelt különféle adatokat mindig magánál tartsa, és azokat bármilyen eszközről elérje. Az Intel alapötlete szerint a számítógépek elsősorban a rajtuk tárolt adatok miatt egyedülállóak, ezért a felhasználóknak ezen adatokat kellene mindig maguknál tartaniuk. Ahogy azonban a digitális készülékek száma növekszik, és az egyes megoldások is egyre összetettebbé válnak, az eltárolt információk mennyisége rohamosan bővül.

Ez a tény, valamint az, hogy a számítógépen eltárolt adatok az egyes helyeken elérhető hálózatok sávszélesség problémái miatt nem állhatnak mindig a felhasználó rendelkezésére szükségessé teszi, hogy az adatokat mindig magával vigye a felhasználó, mondta Roy Want, az Intel kutatási részlegének egyik szakértője.

- Andy Tanenbaum szerint "Soha nem becsüld alá az országúton haladó, kazettákkal telerakott kombi gépkocsi sávszélességét" - mondta Want az IDF résztvevőinek tartott beszédében arra utalva, hogy aki mozgásban van, az gyorsabban elérheti adatait, ha mindig magánál tartja.

Az Intel azonban nem egy nagykapacitású hordozható adattároló kifejlesztésében gondolkodik. A társaság kutatói egy olyan megoldást fejlesztenek, amely saját processzorral, operációs rendszerrel, valamint drótnélküli adapterrel rendelkezne, és lehetővé tenné, hogy a környékbeli eszközök hozzáférjenek a rajta tárolt adatokhoz. A felhasználók így anélkül tarthatnák maguknál fontos adataikat, hogy egy olyan eszközt használnak, amely a kijelző, vagy a billentyűzet miatt nagy, és nehéz.

Az Intel kutatói már meg is építették a Personal Server elnevezésű koncepció első prototípusát, amely egy sétálómagnó méretű eszköz XScale processzorral, és Linux operációs rendszerrel. A demo egység Wi-Fi és Bluetooth vezérlővel rendelkezik, tárolókapacitása pedig néhány GBájt.

Want szerint azonban ez a kapacitás a közeljövőben olyan mértékben megnövekedhet, hogy az eszköz a felhasználó egész életét végigkövetheti. A felhasználó által látott kép, illetve hallott hang rögzítéséhez 512 Kbps bitráta, napi 16 óra ébren lét, valamint 80 év alatt 97TBájt kapacitás szükséges. Ez pedig a jelenlegi fejlődési ütem mellett 14 éven belül elérhetővé válik egy kisméretű mobil eszközben, közölte Want.
Kulcsszavak: Intel IDF IDF 2003 desktop

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Verhetetlen árcédulával érkeznek az új E1N irodai monitorok

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 27. 19:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05