Intel-mobiltervek

forrás Prim Online, 2003. szeptember 18. 14:00

[smallimage 1 left] Az Intel ismertette a termelékenységet növelő és új növekedési lehetőségeket teremtőkövetkező generációs vezeték nélküli mobiltermékekkel kapcsolatos terveit.

Hírt adott a cég a Dothan kódnevű következő Intel Pentium M processzorról; az Intel Centrino mobiltechnológiára épülő, Sonoma kódnevű feldolgozási platformról; valamint a Bulverde nevű, a mobiltelefonokhoz és PDA-khoz készített Intel XScale technológia alapú processzorokhoz szánt technológiáról. A cég bejelentett továbbá egy új energiatakarékossági funkciókkal és nagyteljesítményű videovezérlővel felszerelt lapkakészletet az Intel Centrino mobiltechnológiára épülő mobil PC-khez.

A bejelentések az Intel Fejlesztői Fórumon történtek, ahol az Intel vezetői szintén részletesen beszámoltak arról, hogyan törekszik az Intel vezeték nélküli technológiák segítségével a számítástechnika és a kommunikáció konvergenciájára az otthoni és vállalati piacokon.

Anand Chandrasekher, az Intel Mobil platformok csoportjának alelnöke és társ-vezérigazgatója felvázolta az Intel Centrino mobiltechnológia jelenlegi és jövőbeni termékeit és kezdeményezéseit, amelyeknek célja, hogy megfeleljenek a mobil számítástechnikával szemben támasztott négy fő igénynek: integrált vezeték nélküli LAN használata, úttörő mobilteljesítmény, még hosszabb akkumulátoros használati idő és vékonyabb, könnyebb kivitelű eszközök.

Szintén hírül adta az Intel, hogy kapható az új Intel 855GME lapkakészlet, amely az energiatakarékossági funkciókon túl, DDR-333 memóriával együtt használva kiemelkedő grafikai és memóriateljesítményt nyújt az Intel Centrino mobiltechnológiára épülő notesz PC-kben. A lapkakészletbe be van építve az Intel Display Power Saving Technology (DPST), amely lényege, hogy továbbra is megfelelő vizuális élményt biztosít a kép fényerejének és kontrasztjának szabályozásával, ugyanakkor adaptív módon elhalványítja a háttérvilágítást. A beállításoktól és a rendszer használatától függően ez a funkció akár 25 százalékkal is képes csökkenteni a háttérvilágítás fogyasztását úgy, hogy a végfelhasználónak ebből szinte semmi sem látszik. DDR-333 memóriával együtt használva a lapkakészlet az Intel 855GM lapkakészletnél magasabb szintű integrált grafikus teljesítményt képes nyújtani, az új grafikus mag, amelyik automatikusan frekvenciát vált a hálózati és az akkumulátoros üzem közötti átkapcsoláskor, pedig csökkenti az áramfogyasztást. Az Intel 855GME lapkakészlet bekerül az Intel Stable Image Platform programjába, amelynek célja, hogy a vásárlók számára a platformok nagyobb stabilitását és világosabb áttérést biztosítson az informatikai rendszerfelügyeleti és támogatási költségek csökkentése érdekében.

A Mobile PC Extended Battery Life Working Group - a mobil PC-k akkumulátoros használati idejének megnövelésén dolgozó cégek az egész világra kiterjedő szakági csoportja -szintén ma jelentette be új ajánlásait, amelyek célja, hogy lehetővé tegye a kijelző alrendszerek egységes és következetes fogyasztásmérését a mobil PC LCD iparágban. A Display Subsystem Power Measurement Recommendations nevű ajánlásgyűjtemény úgy készült, hogy serkentse az egységességet a különböző gyártók között és elérhetővé váljon a következő mérföldkő, hogy a kijelző alrendszerek áramfogyasztása három wattra vagy az alá essen.

Az Intel továbbfejleszti a Intel Centrino mobiltechnológiára épülő mobil PC-ket: még az idén megjelennek a 802.11a/b és 802.11b/g vezeték nélküli hálózati komponensek, valamint a Dothan kódjelű új generációs Intel Pentium M processzor. Az Intel élenjáró, 90 nanométeres gyártási technológiájára épülő Dothanban kisebb méretű tranzisztorok találhatók és a nagyobb teljesítmény érdekében ún. nyújtott (strained) szilíciumtechnológiát alkalmaz. A 140 millió tranzisztorból álló Dothan mikroarchitektúrája is továbbfejlődik és egy 2 megabájtos, alacsony áramfogyasztásra optimalizált, integrált 2. szintű gyorsítótárat is tartalmaz a gyorsabb memóriaelérés érdekében. A Dothan nagybani szállítása ez év negyedik negyedévére várható.

A 2004 második felére tervezett, az Intel Centrino mobiltechnológiára épülő, Sonoma kódnevű mobilplatform tovább folytatja az Intel hagyományát, hogy a lehető legjobb számítástechnikai élményt biztosítsa a mobil PC-k felhasználóinak. A platform része lesz egy jövőbeni Pentium M processzor; a gyorsabb vezeték nélküli kommunikációt lehetővé tevő és az ipari szabvány biztonsági megoldásokat támogató, beépített 802.11a/b/g vezeték nélküli LAN funkciók; valamint egy Alviso kódnevű új lapkakészlet. A lapkakészletbe új grafikus grafikus alrendszer kerül, és támogatni fogja az új, nagy teljesítményű ipari szabványokat, mint a PCI Express és az ExpressCard, az új generációs DDR2 memória, a fizikai tárolóeszközök következő generációja (Serial ATA) és az Intel új Azalia audioillesztője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50