Ingyenes e-book a Windows 2003-as Active Directory adminisztrációjáról

Zsadányi Pál, 2003. szeptember 21. 17:20

A Windows and .NET magazin hírlevele, más online hírforrásokkal együttműködve, fontosnak tartja a Microsoft Windows 2003-ban megvalósított Active Directory címtári technológia üzemeltetési és használati lehetőségeinek a minél szélesebb körű ismertetését.
A Microsoft Active Directory címtári technológia, ami egyszeri hálózati beléptetést tesz lehetővé, a felügyelt hálózati régió összes alkalmazójának, a számukra engedélyezett erőforrások eléréséhez, tulajdonképpen a Windows 2000 Server technológia részeként jelent meg először, bár a Microsoft a belső hálózatán már évek óta csiszolgatta. Ennek tudható be, hogy a változatszáma már az első megjelenésekor sem 1.0 volt. A legújabb Microsoft operációs rendszer család, a Windows 2003 (.NET) Server, megjelenése az AD tekintetében is jelentős újdonságokat hozott, az éles Windows 2000 AD alkalmazásoknál összegyűlt tapasztalatokból leszűrt tanulságok, és a címtári technológiák általános fejlődése alapján. A legújabb állapot leírása ugyan már magyarul is elérhető, többek között a SZAK Kiadó jóvoltából, valamint minden akkreditált Microsoft oktatóközpontban is tartanak róla tanfolyamokat. Mégis ajánlható egy olyan ingyenesen hozzáférhető angol elektronikus szakkönyv (e-book), amelyet a Windows & .NET Magazin szakértője, Jeremy Moskowitz írt, aki a téma nagy szakértője. Az elektronikus kiadás fő támogatója, mint több más hasonló műszaki témájú e-booknak, a netIQ e-kiadó és ipari elemző műhely, míg a terjesztést a Penton Media webhely vállalta.

Az ingyenes letöltési lehetőség tulajdonképpen csak azoknak jár, akik a Windows & .NET Magazin hírlevelét járatják (regisztrálták). A lent megadott címen azonban bárki hozzáférhet a letölthető .PDF dokumentumokhoz, aki a weblapon található Sign in linkre klikkelve kitölti az előugró ablakban megjelenő űrlapot. Tehát: ha a popup ablakokat blokkolja valaki, akkor előbb ki kell kapcsolni a blokkolást, azután kell ráklikkelni a linkre. A belépés csak azután megy, ha a sikeres regisztrációt visszaigazoló levélben ráklikkelünk a Confirmation, azaz a megerősítés linkre. A felhasználói azonosítóként a regisztrációnál megadott e-mail címet kell megadni, jelszóként pedig a megerősítést kérő levélben megadott kódot. Ezután letölthető a már eddig elkészült négy fejezet. A továbbiak megjelenéséről értesítést kapunk a regisztrált e-mail címre.

Ami a tartalmat illeti, arról röviden a következőket érdemes megjegyezni. A legelején a Windows 2003 újdonságait tárgyalja a szerző, de koncentrál az új AD funkciókat megalapozó technológiák, és a Windows 2000-ről történő áttérést megalapozó információk megadására. Elvileg az áttérés a W2K korszakról a W2K3-ra csak egyszerű frissítés, de ezt senki ne próbálja meg alapos előtervezés nélkül! Az elkészült négy fejezet ehhez már elég segítséget tud nyújtani. A szükséges beállítások elérését kiváló ábrák segítik.

Megjegyezzük, hogy az Active Directory ma már vegyes, Windows és UNIX környezetekben is használható, a UNIX környezetekhez adaptált változat megjelenése óta. Erről a SCO Groupnál (alias Caldera Systems) lehet érdeklődni, melynek hazai integrátor rangú képviselője az Areco Systems Kft.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05