Televízióvá változatatja a mobilt a Sony új modulja

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 25. 10:50

A japán szórakoztatóelektronikai óriás az idei év végén adja ki annak a modulnak a mintadarabjait, amely a társaság szerint a világ legkisebb és legalacsonyabb fogyasztású digitális tv-tunere lesz.
A Sony digitális tv-tuner modulja kisebb, mint egy bélyeg, ráadásul fogyasztása is igen csekély. A megoldás ezért alkalmas lehet a kisméretű mobiltelefonokban, illetve PDA kéziszámítógépekben való alkalmazásra, jelentősen kibővítve azok képességeit.

Az új modul elsősorban ahhoz a földi sugárzású digitális televízióadáshoz készült, amely az idei év végétől lesz elérhető Japánban, és 2005-től egy olyan jelet is hordozni fog, amely kifejezetten a mobileszközöket célozza. A megoldás mintapéldányai 445 dollárba kerülnek, és a Sony vezetői szerint várhatóan óriási érdeklődést fognak kelteni azon cégek körében, amelyek mobilkészülékeket építenének a chipre.

A Sony képviselője szerint az új chip kiküszöböli a korábbi, hasonló megoldások két óriási problémáját, a nagy méretet és fogyasztást.

A szintén japán NEC Corp. júliusban már bemutatott egy olyan mobiltelefon-prototípust, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó digitális televízióadást nézzen a készüléken. Az NEC megoldása szintén meglehetősen apró, és fogyasztása sem terhelné le jelentősen a mobiltelefonok akkumulátorát.

A Sony riválisa 2005-ben, vagyis a mobilkészülékeknek sugárzott digitális tv-jel bevezetésével egy időben tervezi az első, tv-vevővel rendelkező mobiltelefonok kiadását Japánban. Az NEC egyik vezetője szerint a digitális tv-műsor vételére is alkalmas mobiltelefonok a kiadást követően mintegy 53-62 dollárral lesznek drágábbak a hasonló képességű, de tv-adás vételére nem képes társaiknál.
Kulcsszavak: Sony NEC mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05