Kína nemzeti szuperszámítógépes hálózatot épít az Intel segítségével

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 26. 08:50

2006-ra mintegy száz kínai egyetem férhet majd hozzá ahhoz a szuperszámítógépes hálózathoz, amelyet a kínai oktatási minisztérium épít a chipóriás Intel Corp. segítségével.
A kínai oktatási minisztérium terve szerint a hálózat összteljesítménye 15 teraflops (billió művelet másodpercenként) lesz, amellyel a rendszer bekerül a világ leggyorsabb szuperszámítógépei közé, közölte a chipóriás Intel. A világ legnagyobb chipgyártójaként ismert Intel több szervergyártó céggel együttesen fogja kiépíteni a hálózatot, amely a szerverekbe és munkaállomásokba szánt, nagy teljesítményű Itanium 2 processzorral felszerelt 64 bites számítógépekre fog alapulni.

Az elosztott rendszer olyan területeken fogja segíteni a szakértők munkáját, mint a természettudomány, az ipar, a földrengések kutatása és a különféle pénzügyi projektek tudományos tervezése. Az új szuperszámítógépes hálózat emellett támogatni fogja a "Digitális Olimpia" kezdeményezést, amelynek célja a 2008-as pekingi olimpiai játékok megrendezése.

A szuperszámítógépes hálózathoz csatlakozó egyetemeket, amelyeken az egyes részrendszerek el lesznek helyezve, a China Education and Research Network (Kínai Oktatási és Kutatási Hálózat) nagy sebességű, internet alapú hálózati rendszere fogja összekapcsolni.

Az Intel-rivális Advanced Micro Devices (AMD) a közelmúltban több hasonló szuperszámítógépes projektet indított helyi partnereivel az országban, amely népességének és dinamikus növekedésének köszönhetően az IT-ipar képviselőinek elsőszámú célpontjává vált.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09