Konferencia a magyar digitális jövő kérdéseiről

forrás Prim Online, 2003. október 2. 13:14

„Tartalom és információs infrastruktúra" címmel műhelykonferenciát tartott ma a World Wide Web Consortium (W3C) Magyar Iroda, az MTA SZTAKI és az Axelero Internet.
Az ország jelenlegi és még inkább jövőbeli boldogulása leginkább attól függ, hogy a digitális információk előállításának, szállításának, hosszú távú tárolásának, visszakeresésének, intelligens felhasználásának technikai és társadalmi rendszerei hogyan szerveződnek meg. A műhelykonferencia célja az ezen a területen tevékenykedő cégek, intézmények, közösségek párbeszédének elősegítése, a közös célok és feladatok meghatározása, és a kapcsolódó rendszerek vizsgálata.

A World Wide Web Consortium Magyar Iroda, az MTA SZTAKI (Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete) és az Axelero Internet által szervezett műhelykonferencia a digitális magyar valóság jelenlegi és a közeljövőben létrehozandó infrastrukturális rendszereit vizsgálta, elemezve a meglévő társadalmi gyakorlatot, a hálózati rendszereket és az intézményeket. Az eddigi gyakorlat szerint a kormányzati, ágazati stratégiák leginkább a digitális információhoz való hozzáférés (internet-hozzáférések száma) vagy az általános számítógép-használati képességek fejlesztéseinek irányába mozogtak, a felhasználókat azonban a tartalom érdekli leginkább. Alapvető cél tehát a digitalizálás, a digitalizált nemzeti vagyon/kultúra országos méretű technikai-technológiai hátterének megteremtése, illetve az ehhez szükséges országos, állami, intézményi, közösségi szinten jelentkező infrastruktúrák kialakítása.

Az Axelero Internet szerint az internettel foglalkozó vállalatoknál szemléletváltásra van szükség: az internetpenetráció növeléséhez a magyar nyelvű tartalmat kell fejleszteni annak figyelembevételével, hogy nem csupán a meglevő felhasználók igényeit kell kielégíteni, hanem azét a több millió emberét is, akik nem interneteznek még. Ezért támogat a vállalat minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti a magyar tartalom és internetkultúra erősödését. Jó példa erre az Axelero Internet által kiadott [origo], Magyarország leglátogatottabb portálja, amely a rengeteg tematikus aloldal mellett idén áprilisban kiegészült egy bevásárlóközponttal, vagy a Mindentudás Egyetemének az [origo] szerkesztésében készülő internetes portálja, amely az első év alatt több mint tízmillió oldalletöltést ért el. A tartalomiparon belüli tartalomintegráció lehetőségeiről, fontosságáról beszélt Szakadát István, az Axelero Internet vezető kutatója a konferencián – előadásának mottója: "Tartalom mindenek felett, infrastruktúra mindenek alatt". Meglátása szerint az internetszolgáltatók jelenleg még domináns hozzáférés-szolgáltatói szerepe a jövőben meghaladható, és még komolyabb szerepet kell vállalniuk a hálózati kommunikáció világában, hiszen az új technikák által biztosított tartalom fontosabb és érdekesebb, mint maga az infrastruktúra. A tartalom megfelelő minőségű használatához szükséges technikai fejlesztéseket, informatikai erőforrásokat olyan módon kell az internetszolgáltatónak egybeintegrálni és infrastruktúraként felkínálni, hogy mindez láthatatlan legyen a tartalomszolgáltatók és tartalomfogyasztók számára.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50