Két ultra-szélessávú szabvány versenyez, de hol használják majd?

Zsadányi Pál, 2003. október 2. 21:49

Az ultra-szélessávú (UWB) technológia olyan erős életjeleket mutat, hogy az internet.com már külön ultrawidebandplanet.com hálószemet és Ultrawideband Planet hírlevelet is nyitott neki. A vonatkozó hálózati közegszabvány: az IEEE 802.15, a Personal Area Network (PAN), azaz az emberkörüli hálózat, tipikusan egy alkalmazó mobileszközének a pár méteres környezetében elérhető eszközök összekapcsolására szolgáló, meglehetősen nagy sebességű kommunikációs csatornát jelent.
Az UWB technológia terjedését 2004 utánra teszik, mert jó, ha 2004 végére megjelennek az első olyan morzsák, amelyek a cikk címében emlegetett szabványvita bármelyik, vagy mindkét ajánlásának eleget tesznek. Legalábbis ezt jelzi a Dallasban működő Parks Associates ipari elemző cég most megjelent tanulmánya.

Az első alkalmazók a PC-k

A tanulmány egy felmérés alapján azt jósolja, hogy az első UWB eszközöket a nagy penetrációban elterjedt PC-khez fogják gyártani, induláskor mintegy 70 százalékban. A PAN-hálózatos mobilkészülékek közül a kéziszámítógépeknek csak 25 százalék jut, a digitális fényképezőgépek és kamerák, MP3-lejátszók stb. jellegű fogyasztói elektronikai eszközöknek pedig egyelőre mindössze 5 százalék marad. A PC-k körében a gépfarm (cluster) technológiák terén lát a tanulmány nagy lehetőségeket az UWB-nek, és 2007-2008-ra ez már uralhatja a PC gépfarmok kapcsolódási technológiáját. 2008-ra azonban a piaci részesedésük az UWB alkalmazói piac 41 százalékára eshet vissza.

A fogyasztói elektronikáé (FE) a jövő

Az UWB alkalmazása terén azonban a jövő az említett fogyasztói elektronikai eszközöké. Egy további felmérés alapján jelzi a tanulmány, hogy az alkalmazók hajlandók megfizetni egy szolid árat azért, hogy ne kelljen USB vagy félvezető táras eszközökkel kínlódni, hanem egy PC-hez csatlakozva, közvetlenül tudjanak átvinni a képeket és zenéket a mobileszköz és a nagy kapacitású tárolásra képes erőforrás számítógép között. 2008-ra a fix telepítésű UWB interfészes FE eszközök piaci részesedése 41, a mobiloké pedig 17 százalékra emelkedhet.

A digitális tartalom körüli licencvita

A terjedés gátját nem is a fogyasztói akarat, még kevésbé a technológiai lehetőség képezi (mert az már ma rendelkezésre áll, még ha két szabványváltozat versenyez, akkor is). A fő gond a digitális tartalom körüli jogvita, ami a gyártókat alaposan elbizonytalanítja a fogyasztói elektronika hálózatosítása kapcsán. A hálózatokon mindeddig nem megoldott kielégítően a digitális tartalom védelmének a kezelése. Sőt, finoman szólva, még a védelem koncepciójában sincs abszolút konszenzus.

Az MBOA UWB szabványajánlás

Az IEEE 802.15 közegszabvány koncepcióját a Texas Instruments és az Intel cég vezette Multiband OFDM Alliance (MBOA) egyesület szeretné uralni. A jelenlegi legutolsó ajánlásuk kódja: 802.15.3a. A legutóbbi, Szingapúrban szeptember közepén rendezett, IEEE világkonferencián, azonban a javaslatuk nem érte el a 75 százalékos megkívánt szavazati arányt (ugyanez történt júliusban, San Franciscóban), úgyhogy pár hónapot ismét várni kell a szabvány véglegesítésére. Az MBOA ajánlás 69, így a konkurens pedig 41 százalék szavazatot kapott.

Mint ismeretes, az IEEE jellegzetesen csak egyetlen, konszenzussal elfogadott ajánlást tesz meg szabványnak. Ettől először egyébként épp a 802-es hálózati közegszabványoknál kellett eltérnie. A 802-es szabvány alszabványai körében azonban már nehezen viselne el újabb versenyző változatokat. Különösen, ha a várható piac túl kicsi több változat gazdaságos terjedéséhez. Márpedig az UWB-piac egyelőre nem túl nagy. Ráadásul a közben jelentősen megizmosodott sebességű 802.11, WiFi, rádió-LAN (WLAN) közegszabvány a és g változata 54, duplex módban pedig akár 108 Mbps, sebességet is tud nyújtani. Fölöslegessé téve PAN interfészek használatát. A gyártók épp most dobnak a piacra igen kis fogyasztású, tehát mobileszközökben tartós használatot is megengedő WiFi morzsákat. Az ITU pedig újabb, a 2,5 GHz-esnél kevésbé zsúfolt, frekvenciasávokat szabadít föl a WiFi számára, az ezt egyre hangosabban követelőkre hallgatva.

110 Mbps sebességtartomány

Az MBOA ajánlás 110 Mbps sebességet tervez nyújtani 10 méteres távolságon belül. A versenyző ajánlás képviselője az XtremeSpectrum cég, és korábbi két versenyző ajánlást egyesítettek benne, hátterében olyan cégekkel, mint a Motorola, az OKI és a Communication Research Lab (CRL).

Az FCC, a telekommunikációs felügyelet, közben elfogadta az UWB átviteli eszközök terveit, de a vitába nem kíván beleszólni. A végállapot tehát Singapúrban tényleg karnyújtásnyira volt. Márpedig csak ez tette volna lehetővé, hogy a gyártók jövő nyárra kijöhessenek az első UWB morzsáikkal. Ez most legalább 2004. végére csúszik.

Mégis két változat marad?

Novemberben jön az újabb szavazás, amit tovább bonyolít, hogy közben a résztvevők száma megduplázódik (160-ról 300-ra nő, mert plenáris IEEE-ülés lesz, nem szűk körű). Kérdés, hogy az új szavazók melyik ajánlat mellé állnak. Lehet, hogy a végén mégiscsak két szabványváltozatot kell elfogadni, és majd a piac dönti el, melyiket akarja használni. Ha a közben megizmosodott WiFi mellett még akármelyik labdába tud rúgni. A huzavona a WiFi-nek dolgozik. Az már ma is használható, bevált alternatíva. A hálózati rendszergazdák sem örülnek túl sok fajta protokollnak, úgyhogy a szabványtestületek még sokáig húzódó elméleti UWB vitái, majd lehet, hogy a technikatörténet süllyesztőjébe jutnak, UWB-stől?
Kulcsszavak: szabvány LAN ITU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09