A DVD-írók gyártói felkészültek a karácsonyi szezonra

Tóth Kristóf, 2003. október 17. 09:09

Jelentős változások várhatóak a DVD újraíró meghajtók piacán a karácsonyi vásárlószezon alatt, miután a japán, dél-koreai és tajvani gyártók egyaránt növelték a készülékek előállítási mennyiségét nagyobb piaci részesedés megszerzésének reményében.
A gyártókapacitás növelését az egyik fő alkatrésznek számító író/olvasó fejek korábbi hiányának megoldása tette lehetővé, állítják egyes, a tajvani gyártókhoz közeli hírforrások. A japán gyártók, mint a Pioneer, Sony, NEC, és a Ricoh korábban egyértelműen túlsúlyban voltak a DVD meghajtók piacán, mivel könnyebben hozzájutottak a többnyire saját leányvállalatuk, illetve más japán cégek által előállított optikai fejekhez.

A tajvani gyártók, mint a Lite-On IT, a BenQ és a Quanta Storage, valamint a dél-koreai Samsung Electronics és Hitachi-LG Data Storage cégek az év első felében némileg elmaradtak a japán riválisokhoz képest, mivel az alkatrészhiány közepette jóval nehezebben tudták beszerezni az optikai fejeket.

Az író/olvasó fejek hiányát egyébként a lézerdiódák gyártókapacitás problémái váltották ki.

A japán gyártók, mint a Sharp és Mitsubishi a második fél év elején azonban jelentősen növelni tudták az optikai fejek előállítási mennyiségét újonnan megnyitott gyáraikban, így a hiány fokozatosan megoldódott. A Pioneer jelenleg havi 500-600 ezer optikai fejet gyárt az első fél év havi 300-400 ezer darabjához képest, de a többi japán gyártó is hasonló mértékben növelte kapacitását. A társaságok az év hátralevő részében ráadásul további gyártósorokat nyitnak meg.

Az író/olvasó fejek hiányának lezárulásával egy időben a tajvani gyártók is megnövelték a DVD meghajtók gyártási mennyiségét. A Lite-On IT szeptemberben például már 250 ezer DVD+RW és DVD-Dual újraíró készüléket gyártott le az augusztusi 90 ezer után. A Benq ezzel egy időben 50 ezerről 200 ezerre növelte kapacitását.

A DVD-írók piacát az elemzők szerint továbbra is a japán gyártók fogják vezetni, de a 8-szoros sebességű meghajtók gyors piaci bevezetésével részben behozhatják lemaradásukat a tajvani társaságok.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50