Felesleges szerverkapacitások évente 4,5 milliárd dollár értékben

forrás Prim Online, 2003. október 21. 22:16

Az Oracle a Párizsban zajló OracleWorld konferencián ismertetette azokat a felmérési eredményeket, amelyek első alkalommal nyújtanak részletes betekintést a szerverhardverek és a grid computing alkalmazását övező problémákba az európai vállalatok körében.
A felmérés legmeghökkentőbb eredménye az volt, hogy a vállalatok több mint 50 százaléka egyáltalán nem lát bele abba, hogy milyen terhelés nehezedik technológiai infrastruktúrájukra – vagyis más szóval az európai vállalatok több mint fele „vakon repül". Azok szerint pedig, amelyek rendelkeznek némi betekintéssel, a szerverek egyharmada teljes vagy közel teljes kihasználtsággal üzemel, összességében pedig mintegy 60 százalékban vannak kihasználva a szerverkapacitások. Ha a jelenlegi 60-ról a vállalati számítóhálózatoknak köszönhetően 90 százalékra növekedne a kihasználtság, az európai cégek évente 4,5 milliárd dollárt takaríthatnának meg szervervásárlásaiknál.

A tanulmányt az Oracle rendelte meg, mert a grid computing komoly változásokat előidéző technológia lehet, amely lényegesen befolyásolhatja a vállalatok üzletvitelét; mégis igen keveset tudunk arról, hogyan látják a kérdést a vállalatok, és milyen lehetőségek kínálkoznak ezen a téren.

A felmérést 2003 augusztusa és szeptembere során a QNB Intelligence független elemző cég készítette, amely a Quocirca Ltd. százszázalékos tulajdonú és elsődlegesen piackutatással foglalkozó leányvállalata. A válaszadók olyan európai vállalatok munkatársai voltak, akik a stratégiai fontosságú informatikai technológiák és megoldások tervezését, kivizsgálását, kiválasztását és bevezetését irányítják, vagy azt nagyban befolyásolják. Háromszázhetven résztvevő válaszolt nyolc országból és tíz iparágból.

A szerverinfrastruktúra helyzetét tekintve figyelemre méltó, hogy ha egy rendszernél kapacitásgondok merülnek fel, a vállalatok 30 százaléka – vagyis közel egyharmada – egyszerűen azt a megoldást választja, hogy még több hardvert vásárol – pedig a kiszolgálók átlagos leterheltsége csupán 60 százalék. Ez azt jelenti, hogy számos cég pazarolja a pénzt újabb szerverhardverekre, pedig a meglévő kihasználatlan kapacitással is feloldhatnák szűk keresztmetszeteiket. Pontosan ezt a problémát célozza meg az Oracle - Grid Computing az Oracle 10g-vel és a egyéb hasonló termékekkel. A Gartner szerint az EMEA kiszolgálópiacán 2002 során 1,37 millió egységet adtak el 15 milliárd dollár értékben. A 60 százalékos átlagos kihasználtság azt jelenti, hogy ezekből a kiszolgálókból több mint félmillió gyakorlatilag fölösleges többletkapacitást képvisel. Ha a vállalati számítóhálózatokkal 90 százalékra növekedne a kihasználtság, az európai vállalatok évente 4,5 milliárd dollárt takaríthatnának meg azzal, hogy kevesebb szervert kell vásárolniuk.

A tanulmány szerint a grid computing a klasszikus „korai bevezetési" stádiumnál tart. A válaszadók közel fele gondolt már bevezetésére és nyilatkozott úgy, hogy a két fő terület, ahol a számítóhálózatok bevezetését megfontolná, a vállalati alkalmazások (integrált vállalatirányítási rendszerek és ügyfélkapcsolat-kezelés), valamint az adatbázis-kezelés. Azonban a vállalatok 45 százaléka úgy érzi, hogy a grid computing még legalább három évig nem válik fővonalbeli kereskedelmi alkalmazássá.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50