A cél megkedveltetni a világhálót

Internet Hungary 2003

Szalay Dániel, 2003. október 28. 14:28

A tihanyi internetkonferencia Drajkó László, az Axelero Rt. október
végén távozó vezérigazgatójának, és utódának, a november 1-től e
posztot betöltő, korábban általános vezérigazgató-helyettesként dolgozó
Simó György előadásával folytatódott. A távozó és a helyét elfoglaló új
vezérigazgató arról beszélt, hogy az internet előnyeire, a háló
gyakorlati hasznára kell minél jobb kommunikációval felhívni a ma még
idegenkedők figyelmét.
Drajkó László arról beszélt, hogy az internethasználat terén az elmúlt egy évben számos eredmény született, például ugrásszerűen megnőtt a széles sávú net elterjedtsége, különböző tartalomfejlesztési kezdeményezések indultak meg és a Sulinet Expressz program keretében PC-khez juthatnak a háztartások. A vezérigazgató néhány, felmérésből származó adatot is ismertetett. E szerint 680 ezer olyan háztartás van Magyarországon, amelynek tagjait az ismeretek hiánya tart vissza az internetezéstől, miközben 220 ezer háztartásban a technikai feltételek a csatlakozáshoz már rendelkezésre állnak.

Az Axelero Internet szerint az elmúlt egy esztendő a hazai internet történetének eddigi legjobb éve volt, mert több fontos területen - például a PC penetráció és a „drága az internet" percepció terén - sikerült elmozdulni a holtpontról, emellett kiemelkedő növekedés jellemezte a szélessávú internethasználatot is - hangzott el az Internet Hungary konferencián. Jelenleg már a lakosság 21,6 százaléka internetezik és 11 százalékra nőtt a háztartások internetpenetrációja.

A felhasználók számának növekedésén belül lendületet vett a szélessávú hozzáférések terjedése, amelynek eredményeként az összes előfizetésen belül a széles sávot használók aránya meghaladja a 19 százalékos nyugat-európái átlagot. Ez az arány az Axelero előfizetői körében még kedvezőbb, a 2002 végén regisztrált 14%-kal szemben jelenleg már 27 százalékos. A szélessávú internetpenetráció Magyarországon - amelynek nagyobb részét az ADSL teszi ki - 2002 végén az Európai Uniós átlag 26,5 százaléka volt, de a közös erőfeszítéseknek köszönhetően az Axelero becslései szerint már elérte a 2002 végi EU átlag közel 50 százalékát. Az internetet széles sávon használók számára szintén csak becslések vannak, az Axelero szerint ez meghaladja a félmilliót. A szélessávú internet terjedése segítheti az internet nyújtotta lehetőségek széleskörű kihasználására épülő minőségi internethasználat fejlődését is. Míg egy átlagos internetező havonta csupán 6 órát tölt a világhálón, addig egy szélessávú felhasználó átlagosan 163-at. A széles sáv használata az internetes tartalmak fejlődését is elősegíti: míg az átlag csupán ügyeinek 9 százalékát intézi az interneten keresztül, addig a széles sávot használók körében ez az arány már 35 százalék.

Jelentős előretörés tapasztalható az internet megítélésében is: a legnagyobb javulás az eszközhiány terén történt, 36-ról 20 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a megfelelő eszközök hátráltatják az internet terjedését. Szintén igen kedvező a „drága az internet" vélemény változása, amely 15-ről 8 százalékra esett. Az Axelero szerint az internet terjedését korlátozó tényezők közül már közel sem az infrastruktúra hiánya, vagy a magas ár szerepel az első helyen: 680000 háztartásban nincs infrastrukturális korlátja a belépésnek. A háztartások havi átlagos vezetékes telefon (6800Ft), mobiltelefon (közel 9000 Ft) vagy kábeltévé (2800Ft) költései mellett az internetre fordított 8700 Ft-os összeg közel sem kimagasló érték. Ezzel szemben az internethasználat terjedését elsősorban az fogja a jövőben befolyásolni, hogy sikerül-e megismertetni a potenciális felhasználókkal az internet nyújtotta előnyöket - többek között az információszerzés, a levelezés, a szórakozás, az ügyintézés, a munkavégzés terén. A jövőben tehát a „nincs szükségem az internetre" és a „az internet érdektelen" percepciók kezelése lesz a szolgáltatók és állam legfőbb feladata. Ehhez egyrészt arra van szükség, hogy a közvélekedést alakító hírek ne hátráltassák, hanem segítsék ezt a folyamatot: sajnálatos, hogy 2002-2003-ban a magyar sajtóban az internettel kapcsolatban megjelent cikkek több mint fele negatív tartalmú volt, és további plusz 10 százaléka a pozitív tartalom ellenére negatív címmel vonta magára a figyelmet.

Simó György szerint az idegenkedőket úgy lehet a legegyszerűbben közelebb hozni a világhálóhoz, ha az emberekben ilyen vagy olyan okból kialakult negatív attitűdök ellen egy irányba mutató, pozitív kommunikációval tennének. - Az internetről kialakult percepció legalább olyan fontos, mint az, hogy a PC-ellátottság növekedjen - fogalmazott Simó.

- Az internet használati és élvezeti értékeinek intenzív kommunikációja azt a célt szolgálja, hogy rövid távon sikeresen mozgósítsuk azt a réteget, amelyik még idegenkedik tőle, a már internetezők használják többet, vegyenek igénybe minél több funkciót - tette hozzá.

- Az Axelero meggyőződése, hogy az internet még mindig a fel nem ismert hasznosság stádiumában van, így a jövőbeli fejlődést alapvetően az fogja meghatározni, hogy az internet előnyeit, gyakorlati hasznát ismerő piaci szereplők mennyire hatékonyan tudják felhívni a világháló hasznára azoknak a potenciális internetezőknek a figyelmét, akiket az internetezéstől már csak egy lépés választ el. Ennek eléréséhez több hasznos tartalomra, inspiráló és pozitív kommunikációra, valamint megbízható piaci struktúrára van szükség - fejtette ki Simó György.

Fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 21:39

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

2024. április 24. 21:07

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50