8x-os sebességű új HP DVD-író

Tóth Kristóf, 2003. november 6. 08:52

Miközben szakadatlanul folyik a két nagy DVD-szabvány egymással folytatott versengése, a világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott Hewlett-Packard a napokban bejelentette legújabb, a korábbiaknál nagyobb írási sebességgel rendelkezõ DVD-író meghajtóját.
A DVD+R, illetve DVD+RW formátumú lemezekkel kompatibilis újdonság maximálisan nyolcszoros írási sebességre képes, vagyis ily módon kétszer gyorsabb, mint a vállalat eddigi leggyorsabb, maximálisan négyszeres sebességû DVD-írója. A Hewlett-Packard az új meghajtót két különbözõ változatban dobta piacra: a Dvd400i típusjelzésû egy belsõ, a Dvd400e típusjelû pedig egy külsõ DVD-író, mely új termékek közös vonása a gazdag szoftverkörítés.

Szakértõk felhívják a figyelmet arra, hogy míg a Sony és a Pioneer a közelmúltban olyan DVD-írókkal rukkolt elõ, melyek mindkét nagy szabványt, tehát a DVD+R/DVD+RW-t, illetve a DVD-R/DVD-RW-t egyaránt támogatják, addig a Hewlett-Packard most debütált új generációs meghajtója még mindig csak a DVD+R/DVD+RW diszkek írására képes, ami nem feltétlenül jelent elõnyt a vállalat számára. A Hewlett-Packard elkötelezte magát amellett, hogy a felhasználókat folyamatosan a lehetõ legegyszerûbben használható és a legnépszerûbb formátumot támogató DVD-író termékekkel lássa el - nyilatkozta a mostani bejelentés kapcsán Christine Roby, a Hewlett-Packard egyik termékmenedzsere.

Roby elmondta, hogy a Dvd400i típusjelzésû belsõ DVD-író várhatóan még ebben a hónapban meg fog jelenni a kereskedelmi forgalomban, mégpedig 199 dolláros, vagyis mintegy 45 ezer forintos végfelhasználói áron. A Dvd400e típusjelû külsõ meghajtó a várakozások szerint decembertõl lesz megvásárolható, és testvérénél némileg többe, egész pontosan 279 dollárba, vagyis körülbelül 63 ezer forintba fog kerülni.

Az NPD Group piackutató intézet felmérései alátámasztják a Hewlett-Packard azon állítását, mely szerint jelen pillanatban az úgynevezett "pluszos" DVD-szabvány örvend a legnagyobb népszerûségnek. Az NPD Group adatai szerint a 2003 júliusában az Egyesült Államokban eladott írható DVD-lemezeknek több mint 55 százaléka az említett szabvánnyal volt kompatibilis.
Kulcsszavak: DVD szabvány DVD+R DVD+RW HP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50