Sun: Linux stratégia, Oracle-lel közös infrastruktúra csomag

Kovács Attila, 2003. november 6. 20:40
A Sun Microsystems Magyarország november 6-án Budapesten tartott sajtótájékoztatóján három témában történt bejelentés.
A Linux Felhasználók Magyarországi Egyesülete november 8-án rendezi meg ötödik alkalommal GNU/Linux szakmai konferenciáját, amelynek a Sun Microsystems is támogatója. A Sun üzleti stratégiájában egyre jelentősebb szerep jut a nyílt forráskódú megoldásoknak, így elsősorban a Linuxnak, mivel egyre élesebben kirajzolódik, hogy a komoly biztonsági problémákkal küzdő Windows környezetek valódi alternatívája mind a vállalati, mind az asztali környezetekben ez a platform lesz.

A Sun Microsystems Linux-stratégiája a kis- és középvállalatok általános IT infrastruktúráira, illetve a nagyvállalatok peremhálózati, dedikált feladatait ellátó megoldásokra épül. Ezeken a területeken a sorozatosan biztonsági problémákkal küszködő - és azokra eddig érdemi megoldást nem produkáló - Windows környezetekkel szemben biztos alternatívát jelent a nyílt forráskódú, stabil működést biztosító Linux. A Linux szerverek piaca Magyarországon a teljes szerverpiachoz viszonyítva a 2002-es 5%-ról a Sun becslése szerint 2003 végére akár 8%-ra is nőhet, amely 1,5 milliárd forintot meghaladó piacot jelent. Az IDC a Linux alapú szerverek piacát 2003-ban 621 millió dollárra becsüli, amely forgalom 2007-ig megháromszorozódik.

A Sun Microsystems egyik legújabb megoldása a közelmúltban bemutatott, a Solaris mellett Linuxon is elérhető Java System szoftverrendszer, amely jelenleg a legkedvezőbb árú és legösszetettebb termék minden szinten (szoftverarchitektúra, rendszerszintű funkciók, telepítés, felügyelet), valamint maximális integrációt nyújt. A Java Enterprise System és a Java Desktop System az első termékek a teljes körű megoldást biztosító, olcsó, de igen megbízható szoftverrendszerek sorában.

A Java Enterprise System leegyszerűsíti a vállalati infrastruktúra szoftvereket. A Sun valamennyi hálózati szolgáltatása, a portálszolgáltatások, az azonnali üzenetküldés, az e-mailezés, a Liberty előírásainak megfelelő hálózati személyazonosítás, a címtár és egyebek most egyetlen, összehangoltan működő szoftverrendszerben hozzáférhetők, amelyet szabályos, negyedéves időközökben frissít a Sun. Mindez 100 dollárba kerül évenként és alkalmazottanként, a cég alkalmazottainak számát véve alapul.

A Java Desktop System a Sun új, kedvező árú asztali környezete, az egyesült államokbeli nemzetvédelmi hivatalban használt kategóriának megfelelő Java Card technológiát is támogatva rendkívül stabil és biztonságos alternatívát nyújt a világszerte óriási károkat okozó összes, így a közelmúltban komoly károkat okozó MSBlast nevű internetes vírusra is.

A harmadik bejelentés: az Oracle és a Sun a magyarországi felhasználók számára december 31-ig egy valóban alacsony költségű megoldást kínál: a Sun Fire V60X Linux szerverből, az Oracle adatbázis-kezelőből és Oracle alkalmazásszerverből álló konfiguráció legegyszerűbb változata már egymillió forintot alig meghaladó áron érhető el, amely egy egyprocesszoros gépet jelent maximum 10 felhasználó számára. A kis- és középvállatok számára is elérhető megoldás jó hibatűrő képességű, nem fenyegetik a Windows-os vírusok, és egyaránt használható megfelelő vállalatirányítási rendszer futtatására, webszerverként, portálként vagy tűzfalként. Ezen kívül több hasonlóan kedvező konfiguráció is elérhető, egészen a kétprocesszoros gépig és korlátlan felhasználószámig. A csomagok az Oracle és a Sun közös disztribúciós partnerén, a DNS-en keresztül érhetők el.
Kulcsszavak: Sun Java Linux Oracle adatbázis

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50