A Rambus visszavág

Tóth Kristóf, 2003. november 7. 07:40
Akár már 4 héten belül megjelenhet az utolsó mohikán, ugyanis a Silicon Integrated Systems és az ASUSTek Computer akár már ennyi idõn belül piacra is dobja a SiS R659-re épülõ alaplapját, amely a tesztek szerint 12%-kal gyorsabb, mint az Intel 875P chipsete.
A SiS, az ASUS és a Samsung már év eleje óta beszél az utolsó RDRAM-ot támogató chipsetrõl, de most már világosan látszik, hogy az elsõ ilyen alaplap decemberben fog megjelenni. Legalábbis a nagyobb hardveroldalak és újságok már ennyi idõn belül kézhez kapják majd a tesztpéldányokat.

Az R659-es chip 4 csatornás, PC1200-as RDRAM vezérlõvel rendelkezik, amely 9,6GB/s-os sávszélessége bõven kielégíti a 800 MHz-es rendszerbusszal kapható Pentium4 chipek igényeit. A megoldás ezenkívül egyéb sebességnövelõ megoldásokat is tartalmaz, többek között például a SiS Advanced HyperStreaming nevezetû, a chipset reakcióidejét növelõ technológiáját. Az R659 akár 16 GB memóriát is képes kezelni, mindamellett, hogy a normál Pentium4 chipek csupán 4 GB-ot tudnak megcímezni. Az északi híd mellé a SiS 964-es I/O vezérlõje jár, amely 8 USB 2.0 csatlakozót és Serial ATA-150 RAID funkciókat is tartalmaz.

Az ASUS már be is mutatta a P4S13G alaplapját, amely rengeteg extra szolgáltatással is bír. Egyes elõzetes mérések szerint az R659-en a Quake III alapú játékok mintegy 7%-kal futnak gyorsabban, mint az Intel jelenlegi csúcstartó i875P chipkészletével. Az újdonság nem mutat különösebb gyorsulást ugyan az irodai alkalmazásokban, azonban szerverkörnyezetben akár 12% elõnyt is elér. Természetesen ezek az eredmények még független tesztelõk megerõsítésére várnak, valamint a chipkészlet driverkiforrottsága is kérdéses még.

Jelenleg az ASUS-on kívül más cég nem jelezte még, hogy alaplapot építene az új SiS chipset köré, hiszen az RDRAM az ára miatt nem túl nagy versenytársa a normál DDR rendszereknek, valamint a SiS is inkább a költséghatékony megoldások piacán kíván jeleskedni. Valószínûleg a SiS ezt a chipsetet úgyis már csak a protokoll kedvéért hozta ki, hogy ne mondhassa senki, hogy nem váltja be az ígéreteit. A cég számára ugyanis mindenképpen nagy jelentõséggel bír, hogy képes volt jobb megoldással elõállni, mint a nagy testvér, és ez tovább növelheti a SiS elismertségét a piacon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05