A Canterwood utódja: Alderwood

Széll Zoltán, 2003. november 10. 09:20
Az Intel 2004 első felében egy új lapkakészlettel az i875 lapkakészlet helyettesítését tervezi. Az új lapkakészlet „Alderwood” névre „hallgat” és a második negyedévben lesz kapható. Ezzel az Intel folytatja a hagyományokat, hogy három lapkakészlet-családot jelent be a nagy teljesítményű (high-end), a tömeg és az olcsó piac szegmensben.
Az Intel áprilisban vezette be a Canterwood kódnevű i875P lapkakészletet, amely támogatja a Hyper-Threading technológiát és a 800 MHz-es rendszerbuszt magába foglaló 3,00 GHz-es Pentium 4 processzort, kezeli a két csatornás DDR SDRAM memóriát, az AGP 8x grafikus határfelületet, valamint a soros ATA-150 RAID és egyéb vezető technológiákat. Az i875P nem csak korábban érkezett, mint az i865PE (Springdale), de magába foglalja a speciális „Teljesítmény Gyorsító Technológiát” („Performance Accelerating Technology”) is, amely a sebességét az i865PE fölé növeli.

Az Intel a már ismert Grantsdale lapkakészlet kiegészítéséhez a tömeg és az olcsó PC-khez bevezeti az Alderwood kódnevű lapkakészlet. A Grantsdale-P támogatja az 533 MHz-es és a 800 QP (négyszeresre pumpált) buszt az LGA775 processzorokhoz, a kétcsatornás DDR-II memóriát 533 MHz-ig, a PCI Express x16 kaput a grafikus kártyákhoz, és az I/O képességek gazdag arzenálját. Az Intel a Grantsdale-G lapkakészletet az Intel Extreme Graphics 3 maggal kombinálja, míg a Grantsdale-GV nem támogatja a PCI Express x16 kaput, a Grantsdale-GL nem tartalmaz grafikus határfelületet és DDR-II határfelületet, csak az 533 MHz-es QPB-t, a Celeron processzor következő generációihoz.

A Grantsdale és Alderwood lapkakészlet-sorozat nagyon hasonló és az évtized hátralévő részében – utódjaival - a legforradalmibb platformmá válik, mivel támogatják a PCI Express belső összeköttetést, a DDR-II SDRAM memóriát és az LGA775 platform kompatíbilis mikroprocesszorokat.

Az Intel 2005 második felében bevezeti a Tejas processzort és ehhez az új jellemzőkkel kombinált Lakeport lapkakészletet. A Lakeport két változatban érkezik: Lakeport G és Lakeport P. Az előbbi integrált grafikus magot is tartalmaz, az utóbbi nem. Mind a két lapkakészlet az LGA775 processzorokat támogatja a 800-, 1066- és 1333 (1200?) MHz-es QP busszal. A Lakeport lapkakészletek a két csatornás PC2-5300 (DDR2-II 667 MHz) memóriával óriási sávszélességet biztosít az 1333 MHz-es QP buszt tartalmazó mikroprocesszoroknak. Ilyen mikroprocesszor lesz a Tejas, amely 65 nm-es technológiával készül és 2 MB L2 gyorsító-tárat tartalmaz. A Tejas-t 2006.-ban a Nehalem követi, amelynek sebessége a tervek szerint eléri majd 10 GHz-et.
Kulcsszavak: Intel chipkészlet

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 09:14

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50