EHT: Veszélybe kerülhet az ingyenes internet-hozzáférés

forrás Prim Online, 2003. november 11. 17:45
A Parlament elé kerülő új Elektronikus Hírközlési Törvényt jelenlegi formájában aggályosnak tartják az ingyenes internet hozzáférést nyújtó szolgáltatók. A FreeStart, a FreeWeb és az Index az új Elektronikus Hírközlési Törvény közeljövőben várható palamenti szavazása kapcsán közös közleményt jutatott el szerkesztőségünkbe:
"Az EHT eredeti, nyár folyamán lezajlott szakmai egyeztetés utáni változata valós piaci versenyt teremthetett volna a telefonos internet hívások piacán. Azonban a szeptemberi közigazgatási egyeztetést követően a törvény több ponton is megváltozott, jelenlegi formájában nem alkalmas az EU előírásoknak megfelelő piaci verseny kialakítására az internetes telefónia területén.

Az EU országok nagy többségében működik olyan szabályozási modell, mely valamilyen formában lehetővé teszi az alternatív szolgáltatók belépését az internet célú hívástovábbítás, hívásvégződtetés piacára, és egyúttal kötelezi az egykori monopol szolgáltatókat a tevékenység arányos díjrész átadására a hívásokat végződtető alternatív szolgáltatók részére.

Az EHT korábbi, nyári tervezetében ez, mint internet hívásvégződtetési modell még szerepelt. A törvényben szintúgy szerepelt az átalánydíjas internet hívásvégződtetési modell is, mely lehetővé tette volna az átalánydíjas, tehát nem perc alapú telefonos internet hozzáférést.

Előbbit a szeptemberi közigazgatási egyeztetésen teljes egészében kihúzták, az utóbbira pedig automatikus felmentést ad az új szöveg, mely vélhetően a volt koncessziós szolgáltatók érdekeit védi a piaci liberalizációval szemben.

A törvény jelenlegi formájában jelentősen meggyengíti az internet szolgáltatók pozícióját a korábbi monopol szolgáltatókkal szemben, illetve gyakorlatilag lehetetlenné teszi az alternatív telefontársaságok számára az internetes hívások piacára történő belépést.
Amennyiben a törvény jelenlegi állapotában kerül megszavazásra, az internet szolgáltatók, és ezáltal az internetezők az alábbi változásokra számíthatnak 2004 januárjától:

Megszűnhet az ingyenes internet hozzáférés

Magyarországon közel 200 ezer, zömében kispénzű felhasználó internetezik ingyenes internet szolgáltatóknál. Az ingyenes szolgáltatást egy 2001. évi MEH rendelet teszi lehetővé, mely arra kötelezte a telefon szolgáltatókat, hogy az internetes telefonhívások bevételének egy részét díjmegosztás címén át kell adniuk az internet szolgáltatók részére. A díjmegosztás megszűnésével az ingyenes szolgáltatóknak januártól a telefondíjon felül előfizetési díjat kell szedniük az előfizetőktől, hogy költségeiket fedezni tudják.


Drágulhat a telefonos internet előfizetés

A díjmegosztás megszüntetése nem csak az ingyenes internet szolgáltatók helyzetét nehezíti, hiszen a jelenleg előfizetési díjat kérő szolgáltatók is jelentős bevételtől esnek el, melyet kénytelenek lesznek érvényesíteni az előfizetési díjakban is.

Visszalépés az információs társadalom építésében

Az ingyenes telefonos internet hozzáférés a legolcsóbb és legkönnyebben igénybe vehető, belépő szintű szolgáltatást jelenti a kezdő internetezők számára. Az ingyenes hozzáférés a létező legolcsóbb megoldás a piacon, az IHM által támogatott kedvezményes csomagokhoz hasonló árszinten, azonban szerződési kötöttségek nélküli internetezést tesz lehetővé. Az ingyenes szolgáltatás törvény általi ellehetetlenítése visszaveti az információs társadalom fejlődését és megnehezíti a kormány azon törekvéseit, hogy bevonja a jelenleg passzív rétegeket az internetes közösségbe.

A Matáv januártól díjat akar emelni az internet szolgáltatóknak

A Matáv az internetes telefondíj megosztási rendelet megszületése óta több kísérletet is tett az ebből származó bevétel-kiesésének pótlására, különféle új, korábban sosem látott nagykereskedelmi díjelemek bevezetésével. Ennek egyik, a Matáv szándéka szerint 2004 januárjától bevezetendő díjeleme duplájára növelné a Budapesten is szolgáltató internet szolgáltatók hálózati költségeit. Az internet szolgáltatók az indokolatlan hálózati díjemelések miatt több ízben is a Hírközlési Döntőbizottsághoz fordultak, azonban a bizottság korlátozott jögköre miatt nem sikerült eredményt elérniük. Az új Elektronikus Hírközlési Törvény tervezete több területen is megnyirbálná a HDB utódjának szánt Hírközlési Tanács szankcionálási jogkörét, újabb melegágyat teremtve az alternatív és volt monopol szolgáltatók közötti parttalan és elhúzódó jogvitáknak, melyeknek végső soron az előfizetők látnák kárát.

Fentiek fényében az ingyenes internet szolgáltatók felhasználóik körében aláírásgyűjtést kezdenek, az aláírt petíciókat átadják a parlamenti pártok, az IHM és a MEH részére, melyben felhasználóik nevében is kérik a politikai döntéshozókat, hogy az Internet területén is a piaci verseny jogszabályi feltételeit megteremtő törvény elfogadását és a valós piaci verseny elindulását támogassák."

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

DeleteOnClick 2.6.6.0

A Windows helyi menüjéből elérhető alkalmazást fájlok és mappák biztonságos, visszaállíthatatlan törlésére találták ki. A program használata különös figyelmet igényel, mivel a kiválasztott elemek véglegesen törlődnek gépünkről, nincs lehetőség azok visszaszerzésére.

2024. március 18. 17:36

EncryptOnClick 2.4.12.0

A személyes használatra ingyenes alkalmazás lehetővé teszi bármilyen típusú fájl vagy egy teljes mappa titkosítását és annak visszafejtését a 256 bites AES algoritmus segítségével. A művelet után a titkosítandó fájlokat alapértelmezésben törli a program, de a "Do not delete file after encrypting" opciót kiválasztva ezt egyszerűen megakadályozhatjuk.

2024. március 18. 17:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15