A kiíró nyert a számítógéptenderen? - közlemény az IT KHT-tól

forrás Prim Online, 2003. november 19. 21:23
Az IT KHT szerint alapvető tárgyi tévedéseket tartalmaz az egyik országos napilap ma megjelent cikke, amely "címében és tartalmában helytelen ismerethiányból fakadó állításokat fogalmaz meg az IT KHT-val kapcsolatban, összemosva két különböző, egymástól teljesen független eljárást".
IT KHT (a Magyar Hírlap cikkére reagálva - a szerk.) közleményében leszögezi: "Már a cikk címe is hibás, hiszen a pályázatot az IHM írta ki és a nyertesek a kisebbségi önkormányzatok voltak. Az elnyert eszközöket pedig szintén az IHM rendelte meg, a Miniszterelnöki Hivatal (MKGI) által kiírt központosított közbeszerzésen érvényes keretszerződéssel rendelkező cégektől. A fentiekből következik, hogy az IT Kht. sem kiírója, sem győztese nem lehetett a pályázatnak, valamint az is tény, hogy az idei évre vonatkozó központosított közbeszerzésben egyetlen cégnek sem konzorciális partnere.

Az IT KHT alapvető feladatai teljesítése mellett - erőforrásainak jobb kihasználása, gazdaságosabb működtetése érdekében - piaci alapon informatikai szolgáltatások nyújtását tervezi. Ezért a jövő évre vonatkozó központosított közbeszerzési eljárásra eszközszállító pályázók (Fujitsu-Siemens, HP, IBM) konzorciális partnereként bejelentkezett. Mivel azonban nem sikerült valamennyi pályázó mellett megjelennie, ezért november 17-én az IT Kht. a jelentkezést mindhárom cég esetében visszavonta.

Ugyanakkor az IT Kht. fontosnak tartja a jövőben is, hogy piaci alapon nyújthasson informatikai szolgáltatást. Ezért javasolja az IHM-nek, hogy az kezdeményezze, hogy a jövőben a központosított közbeszerzésen ne csak eszközszállítókhoz kapcsolódóan, hanem az internetszolgáltatókhoz hasonlóan, önállóan is lehessen informatikai szolgáltatások nyújtására bejelentkezni.

Informatikai eszközök a kisebbségi önkormányzatoknak

A cikk írója en az IT KHT-t mint egy és ugyanazon pályázat kiíróját és nyertesét tüntetik fel. Ezzel szemben az IHIHMM ITP 12 számú, kisebbségi önkormányzatoknak szóló pályázatot valójában az Informatikai és Hírközlési Minisztérium írta ki 2003. május 24.-én. Az IT Információs Társadalom Kht. az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megbízása alapján előkészítette a pályázathoz szükséges eszközök beszerzését. Az MKGI központosított közbeszerzési keretszerződéseire való hivatkozással 2003. augusztus 22-én ajánlatot kért hat cégtől. A beérkezett ajánlatok alapján az IT KHT 2003. szeptember 17-én javaslatot tett az IHM-nek. Az IHM ez alapján döntött és adott megrendelést az eszközök szállítására.

Informatikai szolgáltatás nyújtása a közszférának

Az IT KHT 2003-ban semmilyen formában nem részese a központosított közbeszerzésnek, így a cikkben írtakkal szemben nem az IT KHT 2003-ban nem tagja semmilyen nyertes konzorciumnak, ezt soha nem is állította. Az IT KHT partnereket keresett a központosított közbeszerzésbe való bekerüléshez a 2004-es évre. Ennek eredményeképp 2003. október végén megállapodást kötött három partnerrel, a Fujitsu-Siemens-szel, az IBM-mel és a Hewlett-Packarddal, melynek értelmében ezek a szállítók az IT KHT-val közösen jelentkeztek központosított közbeszerzési eljárásra. Mivel azonban a KHT nem tudott határidőre valamennyi szállítóval megállapodni, 2003. november 17-én hétfőn (két nappal a cikk megjelenése előtt) részvételi jelentkezését mindhárom esetben írásban visszavonta. Ezt a tényt közölte is a cikk írójával az IT KHT megkérdezett vezetője.

A jövőben az IT KHT alapvető feladatai teljesítése mellett - erőforrásainak jobb kihasználása, gazdaságosabb működtetése érdekében - piaci alapon informatikai szolgáltatások nyújtását tervezi. Az államigazgatási, közszolgálati körben ennek egyik lehetséges módja a központosított közbeszerzésen keresztül történő szolgáltatás. Az IT KHT partnereket keresett a központosított közbeszerzésbe való bekerüléshez. Eddig 2003. október 20-án három partnerrel sikerült a közös jelentkezést a központosított közbeszerzési eljárásra megtenni. Mivel azonban nem tudott valamennyi szolgáltatóval megállapodni, ezért 2003. november 17-én hétfőn (két nappal az országos napilapban megjelent cikk előtt!) részvételi jelentkezését mindhárom esetben írásban visszavonta.

Az IT KHT továbbra is készen áll bármely szolgáltatóval partneri viszony kialakítására, ezért nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amennyiben a jövőben sikerül valamennyi piaci szereplővel megállapodnia, akkor semleges partnerként részese legyen a központosított közbeszerzésnek, annak érdekében, hogy a jelenleginél sokkal rugalmasabban, hatékonyabban nyújthasson informatikai szolgáltatásokat a közszféra számára" - zárja közleményét az Információs Társadalom Kht.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09