Magyarországi térképes útvonaltervező portál indult

forrás Prim Online, 2003. november 25. 12:25
UTAK.HU címen 2840 magyar település utcaszintű térképét, címkeresőt és útvonaltervezőt is tartalmazó internetes oldal indult. A térképes rendszer alkalmas arra, hogy a közlekedés aktuális állapotát is figyelembe vevő útvonalajánlatot adjon, ezzel segítve a dugókat elkerülni kívánó autósokat.
A most indult közlekedési információs portál több mint kétéves előkészítő és fejlesztési munka eredménye – tudtuk meg Farkas Balázstól, az oldalt üzemeltető Infomedia Systems Kft. ügyvezető igazgatójától. Az utak.hu létrehozását az Informatikai és Hírközlési Minisztérium is támogatta, a térképes alap a Topolisz Kft.-től származik.

Az oldalon felhasznált magyarországi térképi állomány a legrészletesebb átfogó, országos digitális vektoros térképrendszer. A kezelő felület lehetővé teszi a térképrészletek tetszőleges nagyítását és mozgatását; a grafikusan vagy szövegesen kiválasztott címek közti gyalogos, autós, teherautós és Budapesten tömegközlekedési útvonal megtervezését. Az útvonalajánlat térképes és szöveges formában egyaránt megjelenik, az eljutási útmutató mellett tartalmazza a távolságot és menetidőt is, illetve figyelembe veszi a KRESZ-szabályokat.

A térképkezelőhöz kapcsolt GPS koordináta-kereső és megjelenítő funkció a globális-helyzetmeghatározó eszközök használóinak kíván segítséget nyújtani az ország területén történő navigációban.

Mindezek alapján a www.utak.hu oldalon olyan országos térképi rendszer jött létre, amely a nagy részletességű térképek megjelenítésén kívül alkalmas postai címek kezelésére, benzinkutak, szállodák, vendéglátóhelyek, önkormányzatok és más objektumok térképes megjelenítésére, elemzések készítésére és országos szintű közlekedési feladatok megoldására – legyen az egyszerű útvonaltervezés vagy komplex adatbázis-kezelés.

Az utak.hu más internetes honlapoknak nyújtott szolgáltatása a kívánt helyszínek térképes megjelenítését teszi lehetővé. A térképen ikonnal és felirattal megjelenített címekhez szöveges és grafikus útvonal tervezhető. A megoldás előnye, hogy a megrendelőknek nem kell a megjelenítéshez használt térképes rendszert igen komoly költségen megvásárolni, kiépíteni és üzemeltetni, hanem az Infomedia szolgáltatásaként vehetik azt igénybe (például: fióktelepek, értékesítési helyek, ügyfélszolgálati irodák, önkormányzatok, stb.) A felhasználók kérhetnek olyan elektronikus levélben elküldhető ingyenes aláírás-linket is, amellyel saját térképes helyzetüket küldhetik el a címzetteknek.

Az Infomedia Systems Kft. a magyar internetes térinformatikai szolgáltatások piacán vezető szerepet kíván betölteni. Az utak.hu portálon közzétett tartalom hozzájárulhat a közlekedési dugók csökkentéséhez és a Magyarországi navigáció könnyítéséhez, az angol nyelvű térképes tartalom pedig külföldi látogatóknak nyújt egyedülálló segítséget.
Kulcsszavak: onlineszolg website utazás

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Thermaltake: Központosított hűtési hatékonyság

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 08:46

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis magyarországi csapata. A vezető logisztikai ingatlancég a Prologis Park Budapest-Sziget II-ben egy 350 négyzetméteres festménnyel emlékezik meg a környék állat- és növényvilágáról, ezzel is felhívva a figyelmet a fenntarthatóság és az élővilág tiszteletben tartásának fontosságára.  

2024. április 22. 19:32

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Az OTP Mobil felvásárolta a HelloPayt

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50