Microsoft szemináriumi év vége

Zsadányi Pál, 2003. november 27. 10:14
A Microsoft hazai irodája intenzív tavaszi, majd nyáron sem rest, ősszel is magvas ráadással kiegészített idei szakmai nagyrendezvény-sorozatának a végéhez közeledik, egy üzemeltetési és egy .NET szoftverfejlesztői konferenciával. Ez átlag havi 3 eseményt jelentett, többnyire több száz főnyi hallgatósággal. A hazai szoftverfejlesztőknek jó hír, hogy a Microsoft ötfőnyire növelte az őket támogató csapatot, a cég termékeinek az oktatását támogató infrastruktúráról pedig egy vaskos kiadványt jelentetett meg.

A TechNet vonal

Az alkalmazásfejlesztői és alkalmazásüzemeltetői témájú előadások fő terhét két munkatárs vette a nyakába a hazai irodában: Kőnig Tibor és Bátorfi Zsolt. Olykor segítséget is kaptak, például a microsoftos Harmath Zoltántól, illetve, Lénárd Gábortól, a Kirowski architektúra főmérnökétől. Az október elején indult első előadás a Korszerű vállalati információs rendszerek kialakítása kapcsán a Microsoft Exchange 2003-as verzió bevezetési vagy átállási problémáiban vájkált, igen nagy mélységekig. A szokásosan népes hallgatóság minden bizonnyal elég ötletet talált otthoni feladatainak az ellátásához. A következő három előadást bőven kitömte az új Office System 2003-as változat legfontosabb új elemeinek a bemutatása, jól csatlakozva a Vigadóban rendezett nagy sikerű Office System 2003 bejelentési konferenciához, amelyben a TechNet csapat is jól kivette a részét.

InfoPath - magyar formalapokkal

Az új Office System filozófiák és technológiák bemutatásának különösen jó példája volt november végi utolsó előadás, az Office Akadémia 3. előadása. Egyik témája ugyanis az InfoPath formalapkezelő csomag volt, amellyel igen gyorsan lehet létrehozni az Office System szolgáltatásait használó alkalmazásokat. Az alapelv: XML szabvány szerinti formalapokat kell alkalmazni, témaorientáltan. A webszolgáltatásokkal összekapcsolva a jövő évezred informatikájába nyerhettünk betekintést, amelynek révén rendkívül gyorsan lehet megfogalmazni egy feladat megoldását, és azonnal közzétenni úgy, hogy gyakorlatilag a világ bármely pontjáról biztonságosan elérhető az arra jogosult felhasználóknak.

Az ezt támogató Shared Point csaoportmunka- és távoli hozzáférési (portál) technológiákat a korábbi, Office Akadémia 2. előadás tárgyalta. Ezeknek a hátterében is az XML technológia áll, amit a .NET integrált lokális és hálózati filozófiát megvalósító .NET keretrendszer támogat. A gyors fejlesztést a Visual Studio .NET (VS.NET) nyelvi rendszerek teszik lehetővé. (Tulajdonképpen más cégek fejlesztőeszközei is használhatók, sőt az XML vezérlő állományok akár egy közönséges szövegszerkesztővel is megszülhetők volnának, csak "picit" elhúzódna a munka.) A fejlesztői munkát a Microsoft új osztott forrás koncepciója lapján közrebocsátott letölthető szoftveranyagok is segítik.

Sajnos a Microsoft Visio nevű grafikus gyorsfejlesztési segédletre nem maradt idő, talán majd máskor. De, egyáltalán, a témát még korántsem lehetett kimeríteni. Jövőre is lesz miről mesélni.

Az EU-ba - tervezetten és szervezetten!

Az utolsó Office Akadémia szeminárium másik, kicsit kevésbé lelkesen hallgatott témája a Microsoft Project használata volt. A cikkíró nem érti a lanyhább lelkesedést, ugyanis az Európai Unióba igyekezvén egyre fontosabb, hogy kis, közepes és nagy cégek, de akár egyéni vállalkozók és intézmények is, egyre hatékonyabban szervezzék meg a munkáikat, mert az unióbeli konkurensekkel egyedül csak így lehet fölvenni a versenyt. Különben a magyar partner csak kapkodja a fejét, hogy a külföldi mitől tud nála sokkal hatékonyabban pályázni, gyártani stb. Azért, mert használja a legújabb munkaszervezési eszközöket. A Microsoft Project ehhez olyan eszköz, ami, főként az Office System 2003 részeként, igen széles határok között tudja kézben tartani a rá bízott feladatok nyilvántartását.

Persze nem csodafegyver, a problémákat nem oldja meg. Azokat az alkalmazónak kell feltérképezni és menedzselni, a Project támogatásával. És jóval kevesebbet kell hozzá izzadni és fejet törni, mint a támogatása nélkül. A legkritikusabb problémákon biztos segít: a kézi nyilvántartásos, papírnaptáras, fejszámoló művészes bűvészkedés során rendre elfelejtett ügyek, elcsúszott határidők, túl- vagy éppen alulterhelt munkatársak és munkaeszközök, vagy nem megfelelő időben rendelkezésre álló anyagok és szerszámok problémái minimum csökkennek. Az Office System és webalkalmazási háttérrel ráadásul a mobileszközök is bevonhatók a projektnyilvántartásba, a teljes adatintegritás biztosításával. A feladatok és erőforrások állapota valós időben kézben tartható, ami nyilván hatékonyabb, sikeresebb üzletmenetet eredményez.

Az üzemeltetés sarokpontja a biztonság

A rendszer- és hálózatüzemeltetési témát a Microsoftnál főként Schäffer András, Fischer Péter és Sárosi György szorgalmazza. Alkalmanként mások is szót kapnak, de segítségül hívnak tapasztalt rendszergazdákat is, akik a problémákat a való életből tudják venni, nem csak steril mintapéldákon rágódnak. Az előadásokba olykor besegít a NetAcademia Microsoft oktatóközpont is, a Tech.Net hazai Microsoft szoftverkultúra szakmai mélységeket is tárgyaló szaklapjának a gondozója (amelynek a kiadásában viszont a SZÁMALK segít). A havi díjas Tech.Net előfizetés online segítséget is tartalmaz.

A november végi üzemeltetési konferencia, amelynek a szükségességét a nyáron e sorok írója sem győzte eléggé hangsúlyozni (és győzött a józan ész), a biztonság jegyében született.

A .NET szoftverfejlesztői vonal

A cikkíró volt SZÁMALK csoportbeli kollégája, a Microsofthoz szegődött Nacsa Sándor, valamint dr. Charaf Hassan Microsoft regionális igazgató, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) automatizálási tanszékén vezet egy alkalmazási szoftverfejlesztő kutatási helyet (AAII), küldetésszerűen terjeszti immár három éve a Microsoft integrált, .NET néven futó tárgytechnológiás filozófiájú és XML hálózati protokollcsaládon alapuló szoftvertechnológiáját. A küldetés elvileg 2003 tavaszáig, a .NET technológiát elsőként megvalósító Microsoft Windows Server 2003 operációs rendszer család és a .NET technológiájú eszközök fejlesztését támogató Microsoft Visual Studio.NET szoftvercsomag megjelenéséig tartott, a .NET bevezetésének a promóciójaként. Ennek kapcsán számtalan tanfolyamon ismertették a technológia alapelveit, a .NET keretrendszer alkotóelemeit, valamint közreadtak több ezer, a .NET alkalmazásának az elsajátítását segítő ingyenes vagy rendkívül kedvezményesen hozzáférhető fejlesztői csomagot. Ez utóbbiak tartalma olykor a Microsoft világhálózatban terjedők hatékonyságát is fölülmúlta (.NET Indulókészlet, DVD-lemezeken, ami még mind a mai napig rendelhető). A BMGE VIK AAII munkatársai, főként Balássy György és Erdélyi Tibor, létrehozták a .NET technológia mintapéldájaként és a technológia osztott forrásként történő terjesztésének a támogatására, a developer nevű .NET Fejlesztői Portált. Ennek ma már ezres nagyságrendű regisztrált tagja van.

Mind a Microsoft hazai irodája, mint a redmondi központ (osztott forrású licenckonstrukciók), ráeszmélt, hogy a megkezdett hittérítést nem szabad abbahagyni, mert ennek a technológiának az elfogadtatása nem hétköznapi munkát követel a fogadó alkalmazói környezettől sem. Ráadásul a világméretű recesszió éppen pont az informatikai ipart sújtja legjobban, mert a cégek ott látják legkönnyebben meghúzhatónak a nadrágszíjat. Ez ugyan nem a legokosabb gondolkodás, de a tényekkel nem lehet vitatkozni. Ha a témát nem tartják ébren az alkalmazói táborban, akkor az egész korábbi promóció kárba vész, tűzbe vetett mag. Ezért a promóció folytatása mellett döntöttek, helyesen. Egyebek közt ezt szolgálta, hogy a Microsoft és a BMGE VIK AAII munkatársai a nyaruk egy részét is a technológia terjesztésének áldozták, nyári iskolán okították tovább az érdeklődő fejlesztőket. És sokan el is jöttek nyaralni és egyben okosodni a Microsofthoz. A tanfolyamok előadói: a már emlegetett Balássy György és Erdélyi Tibor, valamint Albert István, Horváth Ádám, Péteri Szilárd és Rajacsics Tamás voltak.

Ezek után nem csoda, hogy az őszi-téli szezonra további .NET oktatási programot szerveztek, amelynek első két előadása idén novemberre esett. Sőt, a Microsoft hazai irodája szervezetileg is megerősítette ezt a promóciós vonalat, mint azt a következő alfejezet is mutatja.

Ötfős .NET alkalmazásfejlesztés támogatói menedzsment

A .NET fejlesztői koncepció és eszközrendszer alkalmazásának a támogatását a hazai MS-iroda öt főből álló gárdával erősítette meg. Vezetőjeként (üzletág igazgatónak) dr. Kerese Istvánt szerezték meg, aki korábban a BMGE Informatikai Intézetének a munkatársa volt, így kollégák közé került vissza. A csoportban dolgozik továbbra is a .NET terjesztését megkezdő Nacsa Sándor (technológiai programok és események szervezése), valamint a csoportba átkerült Csitneki Attila (független szoftverfejlesztői kapcsolat menedzser), Gaál László (kiemelt ügyfelek és partnercégek gondozása), Nagy Levente (felsőoktatási kapcsolatok felelőse).

Mint a november 13-án tartott első, bevezető előadáson Kerese István bevezetőjében elhangzott, a Microsoft a .NET Fejlesztői Üzletág megalakításával nem rövid távú haszonszerzésre törekszik, hanem hosszú távon is stabil üzletmenetet szeretne biztosítani a fejlesztőeszközeinek a terjesztésével és oktatásával. Egyébként az oktatást más csatornákon is segíti. November 27-én a szolgáltatásorientált fejlesztés kerül a terítékre. A következő esemény már 2004 januárjára esik, és a weborientált fejlesztést taglalja, de a sor folytatódik. Bekapcsolódnak a partnercégek is, sikeres alkalmazások bemutatásával.

Oktatási kézikönyv

Az Office Akadémia 3. előadásán adtak a hallgatóság kezébe a Microsoft hazai oktatási hátterét szisztematikusan összefoglaló magyar nyelvű kiadványt, Oktatási Tájékoztató 2003 címmel, ami Simon Ferenc és Szilágyi Bernadett, a SZÁMALK továbbképzési oktatócsoport munkatársainak a munkája, míg a szerkesztését a Microsofttól Izsó Gábor vállalta.

Mint a kiadvány bevezetőjében olvasható, a Microsoft az elsők között ismerte fel az informatikai termék és szolgáltatás szállítók közül az oktatás jelentőségét. Ennek nyomán alakította ki a világméretű képzési és minősítési koncepcióját, ami azért még ma is folyamatosan fejlődik, igazodva a kifejlesztett újabb és újabb technológiai bázishoz, valamint az élet diktálta feltételekhez.

A hazai lehetőségekhez igazítva szerepel a tájékoztatóban a magyar oktatási támogatások rendszere, például a szakképzési hozzájárulás és a vele kapcsolatos állami támogatások igénybevételének a feltételei. Külön kiemelve a Microsoft nyújtotta támogatásokat (TechNet, MSDN), a tanulást segítő MS Press kiadványok rendszerét, valamint a hazai hivatalos oktató- és vizsgaközponti hálózat intézményeit.

Fontos információ a hivatalos Microsoft minősítések rendszerének az ismertetése (oklevélfajták, a minősítések előnyei, a MS védjegyet használó cégek kötelezettségei, vizsgalehetőségek, felkészülési lehetőségek).

Részletes összefoglaló elemzi a professzionális szakképzés elveit, témaköreit és a hozzájuk tartozó akkreditált Microsoft-tanfolyamok specifikációit (bár néhány már elavultnak tűnik - mint például az IIS 5.0), valamint a hazai és más oktató központjait.

Microsoft Press és SZAKkönyvek

A konferenciákon a Lurdy házban rendszeresen ott van a SZÁMALK továbbképzési csoportjának szakkönyvüzletága, amely a Microsoft Press, a Cisco Press szakkönyvek hivatalos forgalmazója, jól kiegészítve a hivatalos oktatói és vizsgaközponti profilt. A látogatók tehát folyamatosan ki vannak téve a csábításnak, hogy (alkalmasint offline) megvásárolják a legutolsó információkat, a világ legjobb szerzőinek a tolmácsolásában, miután belelapoztak a műveikbe.

Ugyanezt történik a SZAK Kiadó könyves asztalánál. A kiadó a Microsoft Press könyvek hivatalos magyar fordítási jogát birtokolja, de van olyan licencjoga is, hogy bizonyos kiadók könyveit hazai nyomdában sokszorosítva segítse a nagy cégek munkatársait, hogy a munkájukhoz a legjobb szerszámokat használhassák. A SZAK Kiadó 2003-ban igen nagy munkát végzett a legfontosabb segítséget nyújtó angol irodalom fordításával, de magyar szerzők eredeti műveit is megjelenteti. Ennek részben anyagi okai vannak (olcsóbb a hazai licencjog), de az is szempont, hogy a magyar szerzők jóval jobban tudják a magyar olvasók nyelvén előadni a témákat, nem beszélve a hazai példákra történő adaptációk jelentőségéről.

TechNet Klub és videó CD-k

Aki kimarad a Microsoft szemináriumokból, annak sem kell föltétlen lemaradnia. Az előadások anyagát ugyanis CD-re teszik, és azokat meg lehet rendelni, minimális díjért. További lehetőség a TechNet Klub, ami egy online segítségnyújtási közösség. A Lyris levelező listán regisztrálni lehet a leginkább firtatott témák szerint, és kérdéseket feltenni a guruknak. De ott van a régebbi vitahalmaz is, amelyben bóklászva az elakadt alkalmazó rátalálhat a problémájára.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09