Érkezőben a HD DVD technológia

Tóth Kristóf, 2003. november 29. 12:20
A DVD Forum vezetőségi testülete a napokban New Yorkban tartott ülésén hosszas tanakodást követően elfogadta azt a következő generációs DVD-szabványt, a HD DVD formátumot, melyet két japán nagyvállalat, a Toshiba Corporation és az NEC Corporation terjesztett a testület elé.
A két cég által előterjesztett javaslatban a HD-DVD formátum csak olvasható, illetve újraírható változata is részletezve volt, azonban a DVD Forum végül is csak a ROM formátum 0.9-es verziószámú változatát fogadta el nyolc igen és hat nem szavazat mellett. A HD DVD optikai adattároló technológiáról röviden annyit kell tudni, hogy ibolyaszínű lézerfényre épül, és segítségével a jelenlegi DVD diszkekéhez hasonló lemezstruktúra mellett oldalanként mintegy 15-20 GB adatot lehet tárolni.

A HD-DVD-hez hasonlóan egy másik következő generációs optikai adattároló technológia, a Blu-ray is ibolyaszínű lézerfényre épül, és a jelenleg forgalomban lévő DVD lemezeknél jóval nagyobb adattároló kapacitással kecsegtet. A Blu-ray technológia mögött jelenleg kilenc elektronikai nagyvállalat áll, név szerint többek közt a Matsushita Electric Industrial Company, a Sony Corporation, a Royal Philips Electronics és a Samsung Electronics Company. A Blu-ray lemezek visszafelé nem kompatibilisek a jelenlegi DVD diszkekkel, valamint említésre méltó, hogy a Blu-rayt az említett cégek nem kívánják előterjeszteni a DVD Forumhoz, mint következő generációs DVD formátumot. Ezzel együtt elmondható, hogy a Blu-ray és a HD-DVD az elkövetkezendő esztendőkben egymással harcolva versenyez majd a vásárlók kegyeinek elnyeréséért.

Idekapcsolódik, hogy a DVD Forum a mostani New York-i ülésén határozatot hozott azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben új tagokkal bővíti vezetőségi testületét. Várakozások szerint az új tagok felvételére leghamarabb a jövő év végén, illetve 2005 elején kerülhet majd sor. Egyes források tudni vélik, hogy az új tagokkal kibővülő, megújult DVD Forum testület a jelenleginél sokkalta inkább HD DVD párti lesz, tehát az ezen új szabvánnyal kapcsolatos szavazások várhatóan már nem lesznek olyan szorosak, mint a mostani 8-6 arányú szavazás volt.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05