Duálmonitoros támogatás az Intel új integrált grafikus megoldásában

Tóth Kristóf, 2003. november 29. 22:22
Az Nvidia, a Matrox és az ATI Technologies tálalásában valamikor 1999-ben jelentek meg a piacon azon első grafikus megoldások, melyek a megszokott egy helyett már két monitor kezelésére is képesek voltak, hamarosan pedig már ott fogunk tartani, hogy a lényegében filléres árú integrált grafikus megoldások is támogatni fogják a többmonitoros konfigurációkat.
Konkrétan arról van szó, hogy a világ első számú chipgyártó vállalataként nyilvántartott Intel a jövő esztendőben piacra fogja dobni azt az elsősorban asztali számítógépekben történő felhasználásra szánt új generációs alaplapi chipkészletetét, a Grantsdale-G-t, mely egyszerre akár két monitort is képes meghajtani.

Intelhez közel álló források tudni vélik, hogy adottságai révén a Grantsdale-G fejlesztési kódnevet viselő chipset mind az otthoni, mind pedig a vállalati felhasználók igényeit maximális mértékben ki fogja majd elégíteni. Az Intel ezen legújabb chipsete elsősorban PCI Express x16 grafikus portjáról, kétcsatornás DDR-II SDRAM memóriakontrolleréről, Serial ATA-150 interfészéről, Azalia hangrendszeréről, négy PCI Express x1 portjáról, valamint a chipgyártó harmadik generációs integrált grafikus megoldásáról, az Intel Extreme Graphics 3-ról ismerszik meg. Azontúl, hogy a Grantsdale-G duálmonitoros támogatást fog élvezni, hardveresen kompatibilis lesz a Pixel Shader 2.0-val, mégpedig elsősorban annak érdekében, hogy a Microsoft következő generációs, jelenleg Longhorn fejlesztési kódnevű Windowsának grafikus felhasználói felületét a lehető legjobb minőségben jeleníthesse meg. Mint ismeretes, a Longhorn teljesen új, háromdimenziós felhasználói felülettel fog rendelkezni, ennek megjelenítéséhez pedig megfelelő teljesítményű és képességű grafikus megoldások szükségeltetnek majd.

A Mercury Research piackutató cég legfrissebb jelentéseiből kiderül, hogy jelen pillanatban az Intel a világ legnagyobb, grafikus megoldásokat szállító cége. A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű vállalat az idei esztendő harmadik negyedévében mintegy 35 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak, megelőzve ezzel a második helyen tanyázó Nvidiát (25 százalék), illetve a harmadik helyezett ATI Technologiest (22 százalék). A negyedik, ötödik, illetve hatodik helyen a VIA Technologies, a Silicon Integrated Systems (SiS), illetve a Matrox Graphics található.
Kulcsszavak: Intel chipset

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05