Wi-Fi -> Gi-Fi

Tóth Kristóf, 2003. december 1. 22:02
Éppen hogy csak kezd elterjedté válni az 54 Mbit/s 802.11g technológia, máris egyesek sokkal nagyobb léptékben gondolkoznak. Dev Gupta, aki már több ilyen cég kapcsán elhíresült, most olyan "super-wireless" hálózat kiépítésén, és szabványosításán dolgozik, amely akár 2 Gbit/s sebességre is képes.

Ez az ember, aki most éppen a Narad Networks nevű broadband felszereléseket forgalmazó cég elnöke, mindig is tudta melyik lóra tegyen, ha hálózati bizniszről volt szó. Annak idején, megjósolta a DSL elterjedését is, és erre 1995-ben ő alapította meg a Dagaz nevű céget, amelyet sikeressége nyomán később a Cisco fel is vásárolt. Utána 1998-ban meglapította a MaxComm nevű céget is, amely broadband kapcsolatokra fejlesztett olyan megoldásokat, amivel képes volt adatot és hangot egyszerre, egyidőben átvinni. Később ezt a céget is felvásárolta a Cisco.

2000-ben megalapította a Narad Networks nevű cégét, amely ISP-k számára gyártott olyan eszközöket, amelyek segítségével azok kis és közepes vállalkozások számára akár 100Mbit-es kapcsolatot is tudtak szolgáltatni. Ezzel a megoldással ki is ütötte a Baby Bells T-1-ét az üzletből. Nade elég a történelemből, az új vállalkozását ugyanis NewLANS Inc.-nek hívják, és ennek keretében olyan hálózati megoldást fejlesztenek, amely akár kábel nélkül képes "Multi-Gigabit" adattovábbításra, egy úgynevezett "Gigabit to the Desktop" (GTTD) technológiai fedőnév alatt. Mivel az FCC nemrégiben feloldott további frekvenciákat a kábelnélküli hálózatok számára, ez a megoldás az 56 és a feletti GHz-es tartományban fog működni. Gupta és a munkatársai olyan technológia kifejlesztésén fáradoznak, amely mind a sebességi, mind a minőségi gyengéit kiküszöböli a jelenlegi Wi-Fi szabványnak. Az alapelv annyi, hogy egy minden környezetbe megfelelő minőségű szolgáltatást fejlesszenek ki, amely legalább 2 Gbit/s sebességgel működik. Ha ez valóban megvalósul, teljesen értelmét vesztené a kábeles összeköttetés, szinte minden téren.

Egy nemrégiben megtartott IEEE gyűlés során több más előnyét is feltárták a wGTTD technológiának, a jelenlegi 802.x-el szemben. A legfontosabb például, hogy egy ilyen sebességű kábel nélküli hálózat jóval megkönnyítené a cégek centralizációs törekvéseit, hiszen bárhova elhelyezhető eszközöket köthetnének össze kábelek nélkül. A vállalkozások működési effektivitása is nőne, hiszen a gyorsabb, rugalmasabb hálózat lerövidíti az elvégzendő munkákhoz szükséges időt is. A hálózati adminisztrátorok távolról telepíthetnének programokat, adatot menthetnének, és egyátalán, sokkal jobban kihasználhatnák a hálózat előnyeit. Mindemellett persze a nagyobb sávszélesség is új távlatokat nyit meg, ilyen például a cégen belüli videokonferencia lehetősége.

Kulcsszavak: hálózat Wi-Fi

Fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 21:39

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

2024. április 24. 21:07

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50