Észak-Korea: levelezésünk feltörhetetlen

Tóth Kristóf, 2003. december 4. 08:00
Észak-Korea olyan e-mail-szolgáltatást indított, mely "garantálja a levelezés biztonságát", jóllehet még az internet-hozzáférés is ritkaságszámba megy a távol-keleti országban.
A jelentés hivatalos forrásból, a Koreai Központi Hírügynökségtől származik, de meglehetősen szűkszavúan fogalmaz. A hírügynökségnek egyébként Japánban bejegyzett domainű weboldala van. Akárcsak maga az ország, az internet-hozzáférés is rendkívül szigorúan szabályozott.

A kiadott közlemény szerint "az e-mail-szolgáltatás garantálja a levelezés biztonságát, és hálózati biztonsági rendszerrel látták el", jóllehet a technikai részletekre nem tért ki. A nyilatkozat azonban említést tesz arról hogy "tiltják a nagy átvitelt", amelyen valószínűleg a szélessávú átvitelt érthetünk.

A rendszert az észak-koreai nemzetközi kommunikációs központból irányítják. Működése egyszerű, helyi számot hívó betárcsázásos, felhasználói névvel és jelszóval védett elérésről van szó - de ingyen használható.

Valószínűleg senki nem tudja, hány észak-koreainak van internet-hozzáférése, vagy egyáltalán számítógépe, de az Associated Press tudósítása szerint ez csak nagyon keveseknek adatik meg. Az ország vezére, Kim Jong Il általában online és többször is megemlítette a számítógépes technológia fontosságát. A külföldi látogatók általában nemzetközi telefonvonalra csatlakozhatnak az észak-koreai szállodákban, sőt, nem is olyan régen egy internetkávézót is nyitottak a fővárosban, Phenjanban.

Széles körben elterjedt az a pletyka, hogy Észak-Korea hackereket képez ki egy dél-koreai támadáshoz. Hat dél-koreai aktivistát tartóztattak le 2001-ben, mert nem a kormány által jóváhagyott módon leveleztek észak-koreai tisztviselőkkel, ugyanis a dél-koreaiak törvénybe ütköző cselekedet követnek el, ha a kormány jóváhagyása nélkül küldenek e-mailt északi szomszédjuknak.

A két Korea gyakorlatilag még mindig háborút visel egymás ellen az 1950-53-as polgárháború óta.
Kulcsszavak: internet kormány security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05