Internet, Wi-Fi, VoIP a repülőgépeken

Tóth Kristóf, 2003. december 4. 08:10
A Boeing repülőgépgyártó cég mobil-információtechnológiai szolgáltatója, a Connexion by Boeing bejelentette, hogy a jövő évben Wi-Fi megoldásokkal kívánja felvértezni a különböző Boeing repülőgépeket.
A vállalat munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a Connexion by Boeing az alabamai székhelyű Miltope által kifejlesztett, Colubris Networks CN1054 alapokon nyugvó WASP (Wireless Access Service Point) eszközök révén kívánja meghonosítani a repülőgépeken a Wi-Fi technológiákat. A high-tech Boeing gépek egyébként műholdas internetkapcsolattal fognak rendelkezni, ami 20 Mbit/s-os letöltési, illetve 1 Mbit/s-os feltöltési sávszélességet biztosít majd.

Stan Deal, a Seattle-ben székelő Connexion by Boeing globális hálózati eladási részlegének az alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy bár a repülőgépekre elsősorban vezeték nélküli adatátviteli célokból telepítenek Wi-Fi hozzáférési pontokat, tervbe van véve, hogy ezen technológiára építkezve a jövőben VoIP (Voice over Internet Protocoll) szolgáltatásokat is be fognak indítani, ugyanis a Boeing bővíteni kívánja fedélzeti hangszolgáltatásait. Deal szerint amennyiben minden jól megy, akkor már 2005-ben beindulhatnak az első repülőgépes vezeték nélküli VoIP szolgáltatások.

Mint ismeretes, a repülőgépeken tiltják a mobiltelefon-használatot, ugyanis a mobilkészülékek által kisugárzott jelek zavarhatják a navigációs és egyéb elektronikus rendszerek működését. A Connexion by Boeing most olyan különböző technológiákkal kísérletezik, melyek idővel lehetővé tennék a repülőgépeken történő mobiltelefonálást. Egyik megoldás lehet a vezeték nélküli LAN hálózatokban használható Wi-Fi VoIP készülékek alkalmazása, ilyen telefonokat jelenleg többek közt már a Cisco Systems kínálatában is fellelhetünk. Másik megoldás lehet azon, jelenleg fejlesztés alatt álló duál üzemmódú telefonok használata, melyek Wi-Fi és hagyományos mobiltelefonként is képesek üzemelni.

A Connexion by Boeing vezeték nélküli internetes szolgáltatásait a repülőgépes utazások hosszától függően egyébként 15-30 dollár ellenében lehet majd igénybe venni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50