Microsoft: képtelenség lépést tartani az alvilággal

Tóth Kristóf, 2003. december 7. 10:39
A számítógépes vírusok készítői, illetve a szoftverkalózok még mindig egy lépéssel előrébb járnak, mint a hatóságok, és ez ebben az esztendőben a világgazdaságnak megközelítőleg 13 milliárd dollárjába került - nyilatkozta a napokban a Microsoft egyik vezetője.
David Finn, a Microsoft európai, közel-keleti és afrikai digitális integritás részlegének igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a számítógépes bűnözés gócpontjai az Egyesült Államokból és Nyugat-Európából szépen lassan Paraguayba, Kolumbiába és Ukrajnába tevődnek át. Emellett természetesen Ázsiában is él és virágzik a PC-s alvilág, még pedig elsősorban a következő országokban: Vietnám, Makaó, Myanmar, Indonézia, Malájzia, Thaiföld. "Képtelenek vagyunk lépést tartani az alvilággal, a számítógépes bűnözők előnye ráadásul nem is kevés. Sajnos közülük csak nagyon kevesen kerülnek börtönbe" - mondta Finn.

A Business Week üzleti lap adataira hivatkozva Finn elmondta, hogy a Blasterhez, illetve a Sobighoz hasonló férgek évente több milliárd dollárnyi kárt okoznak azzal, hogy kiiktatják a működésből az egyes számítógépes rendszereket, illetve, hogy komoly extra forgalommal terhelik le az internetet. Egyes felmérések szerint a nagyobb vállalatok világszerte évente mintegy 3,8 milliárd dollárt fordítanak arra, hogy számítógépeiket megvédjék a különböző vírusok támadásaitól.

Finn szerint sem a jogi szakemberek, sem a bűnüldöző szervek nem képesek megfelelően fellépni a számítógépes bűnözők ellen, akik évről évre egyre nagyobb károkat okoznak. Összehasonlításképp, míg két évvel ezelőtt mintegy 1,75 millió darab hamisított Microsoft szoftvert találtak a hatóságok, addig az idei esztendőben már több mint négymilliót, és semmi remény nincs arra, hogy a közeljövőben változna ez a szomorú tendencia. Feltételezések szerint a szoftverek hamisításával foglalkozók körülbelül 900 százalékos haszonkulccsal dolgoznak, vagyis ezek alapján elmondható, hogy sokkal inkább érdemesebb ezzel, mintsem például kokain kereskedelemmel foglalkozni.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50