A laptopok helyébe léphetnek a smartphone-ok, kéziszámítógépek

Tóth Kristóf, 2003. december 8. 09:17
Egyes elemzők szerint közeleg az az idő, amikor az intelligens mobiltelefonok, illetve kéziszámítógépek tudása már olyan nagy lesz, hogy a felhasználók többségének nem lesz szüksége a jóval nagyobb, és nehezebb notebookok alkalmazására.

Az egyre összetettebb feladatok ellátására képes intelligens mobiltelefon-készülékek, illetve kéziszámítógépek a közeljövőben átvehetik a notebookok helyét, állítják egyes szakértők.

Az elektronikai gyártók körében egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy mikor érkezik el az az idő, amikor a felhasználóknak már nem kell majd magukkal hordaniuk nagy és nehézkes notebookjukat, mivel az intelligens mobiltelefon-készülékek, vagy drótnélküli hálózati hozzáféréssel rendelkező kéziszámítógépek képesek lesznek az összes fontos feladat ellátására.

- Ez egy érdekes kérdés, amelyre jelenleg még a PC gyártók sem tudják a választ - mondta Tim Bajarin, a Creative Strategies piackutató cég egyik elemzője. - A társaságok azon tanakodnak, milyen szerepe lesz a PC-nek a jövő digitális otthonában - tette hozzá Bajarin.

Az új kéziszámítógépek ugyanis szinte kivétel nélkül alkalmasak a digitális zenék és videók lejátszására, illetve a drótnélküli hálózati csatlakozáson keresztül az e-mail küldésre és internetezésre is. Ezekre a szolgáltatásokra a notebookok is képesek, viszont jóval nagyobb méret és tömeg mellett, amely a mobilitás szempontjából igen fontos tényező lehet.

- Az emberek mindenhonnan el szeretnék érni adataikat, programjaikat - mondta Rob Enderle, az Enderle Group vezető elemzője.

A szakértők szerint jelenleg egyébként ugyanaz az ok készteti a felhasználókat az intelligens mobiltelefonok és kéziszámítógépek alkalmazására, amely néhány évvel ezelőtt a notebookok általános elterjedését is elősegítette. Az akár 1 megapixeles felbontásra is képes kamera-mobilok a jövő évben várhatóan már általánosan elterjednek, az elkövetkező években pedig ennek a felbontásnak a többszörösére is képesek lesznek majd. Az intelligens mobilok ezzel várhatóan a különálló digitális kamerák sorsát is megpecsételik majd, legalábbis a fogyasztói szegmensben.

- A fogyasztók többsége le fog mondani a digitális kamerákról, mert a kamera-mobilok képe is megfelelő lesz - mondta Enderle.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05