IBM szuperszámítógép-technológia az AIDS elleni gyógyszerkutatás fellendítésére

forrás Prim Online, 2003. december 8. 13:50
A Locus Pharmaceuticals az IBM Deep Computing Capacity on Demand központjának szuperszámítógépeit fogja használni a vírusfertőzéssel terjedő betegségek - például a HIV vagy az AIDS - elleni gyógyszerek kutatására és modellezésére.
A Locus Pharmaceuticals új, kismolekulás terápiákat alkalmaz a legfontosabb gyógyászati igények kielégítésére.

A Locus kutatása a gyógyszermolekulák "de novo" fejlesztésére szolgáló, saját algoritmusokra épül. Ezek az algoritmusok biztosítják a terápia célpontjai elleni sikeres beavatkozáshoz szükséges képességeket, melyek már kívül esnek a hagyományos módszerek lehetőségein. A kémiához és a biológiához szorosan kapcsolódó technológia néhány esetben évekkel rövidítheti le az új gyógyszerek kifejlesztésének ciklusidejét. A Locus a kutatás hatékonyságának fokozása érdekében az IBM Deep Computing Capacity on Demand számítógépeinek igénybevételével szeretné tovább bővíteni jelenlegi 2,3 teraflop teljesítményű szuperszámítógépes infrastruktúrájának kapacitását. A szükséges teljesítményt Linux operációs rendszert futtató, 32-bites Intel Xeon processzorokkal felszerelt, IBM xSeries szerverekből álló eServer-fürtrendszer biztosítja a tudósok számára.

"Az IBM szakembereivel közösen sikerült algoritmusainkat optimalizálni az IBM számítógépes környezetre, ami rendkívüli mértékben növelte a számítási sebességet" - nyilatkozta Jeff Wiseman, a Locus Pharmaceuticals technológiai és informatikai üzletágának igazgatóhelyettese. "A számítási futásidők jelentős csökkentése első alkalommal teszi lehetővé számunkra, hogy valós időben kapjuk az eredményeket. A még nagyobb sebesség és a megnövelt számítógépes teljesítmény révén négyszeresére bővül a projekt rendelkezésére álló kapacitás, ami lehetővé teszi, hogy újabb súlyos betegségek ellen is felvegyük majd a harcot. Az IBM igényalapú számítógépes hátterének rugalmassága, megbízhatósága és rendelkezésre állása biztosítja számukra, hogy munkánkat a gyógyszermolekulákra összpontosítsuk, és egyúttal kiterjesszük a gyógyszerkutatásban részt vevő partnereink, illetve ügyfeleink körét."

Az IBM Deep Computing Capacity on Demand központ - amely New York államban, Poughkeepsie-ben található - egy biztonságos VPN-csatlakozáson át a világ valamennyi ügyfele számára elérhető az Interneten. A csúcsteljesítményre tervezett központ operációs környezetének skálázhatóságát virtualizált IBM eServer rendszerekből álló szerverfürt, valamint az ahhoz tartozó lemezes adattároló rendszer, hálózati infrastruktúra, szoftverek és szolgáltatások biztosítják.
Kulcsszavak: IBM kutatás egészségügy

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09