Digitális adatok kötelező tárolása 12 hónapig?

Tóth Kristóf, 2003. december 13. 10:35
Érdekes javaslattal állt elő a Bundesrat, azaz a német szövetségi parlament belügyi bizottsága. Az előterjesztés szerint a jövőben minden Németországban "keletkező" "elektronikus kommunikációs csatlakozásból fakadó adatot" 12 hónapig tárolnának.

Az eljárás célja, hogy a különböző biztonsági szervezetek (rendőrség, ügyészség, határőrség, nemzetbiztonsági hivatalok stb.) szükség esetén hozzájuthassanak ezekhez az információkhoz. A Bitkom, azaz az Információgazdasági, Telekommunikációs és Új Médiumok Német Szövetségi Szövetsége azonnal reagált a nyilvánosságra került tervekre és máris kritizálta őket, illetve az adatvédelmi konzekvenciákra hívta fel a figyelmet.

Bernhard Rohleder, a Bitkom vezetője szerint egy ilyen eljárás ellentmond minden alapvető adatvédelmi elvnek. Minden német állampolgárt úgy kezelnének, mint egy bűnözőt és megvalósulna az " üveges, más szóval az átlátható polgár", akinek nem lehetnének magántitkai. Ráadásul az adatok tárolása sem kis munka, amire még fel kellene készülniük a különböző szerveknek.

A bizottság az új előterjesztést a 2004 januárjában a Bundesrat elé kerülő új telekommunikációs törvény részeként akarja elfogadtatni. Ám, ha ez megvalósul, gyakorlatilag a feje tetejére állítaná a jelenlegi jogi helyzetet. Eddig ugyanis Németországban olyan jogszabályok voltak érvényben, amelyek kimondták: a telefon- és a különböző kommunikációs kapcsolódási adatokat azonnal ki kell törölni, ha már nincs rájuk tovább szükség. Rohleder szerint az lenne a legjobb adatvédelmi megoldás, ha a legkevesebb információt gyűjtik be az állampolgárokról.

Ráadásul problémákat vett fel a beáramló adatok kezelése is, hiszen ezeket nem csak tárolni és feldolgozni, hanem védeni is kell(ene) az illetéktelen hozzáféréstől. A szakember így érvelt: amennyiben csak egy nagyobb internetszolgáltató e-mail-forgalmával számolnak, úgy 12 hónap alatt körülbelül 30 ezer GB adat képződik! Ha ezt ki kellene nyomtatni és egy sorba állítanánk, egy 3 ezer kilométer hosszú sort kapnánk. A helyzet furcsasága ugyanakkor, miszerint lehet, hogy a hivatalokat ebből csupán 10 méternyi információ érdekelné.

A telefonbeszélgetések és az internetkapcsolatok adatainak tárolására egész csarnoknyi eszköz és személyzet kellene. A BITKOM vezetője ebben az esetben is azzal érvel, hogy a kapott, kinyert információk értéke nem érné el a beruházási költségek szintjét. Rohleder úr bízik abban, hogy a szövetségi tartományok elutasítják a beadványt.

Kulcsszavak: jog adattárolás security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05