Még több támadás érheti majd a windowsos rendszereket 2004-ben

Tóth Kristóf, 2003. december 17. 09:30
A Symantec biztonságtechnikai szakértői szerint 2004-ben az eddigieknél is több internetes támadással kell számolniuk a Windows operációs rendszereket a számítógépükön alkalmazó felhasználóknak.

Így például a szakemberek szerint 2004-ben akár négy Blaster kaliberű féregvírus is felbukkanhat. Mint ismeretes, a Blaster 2003 augusztusában tűnt fel és rövid időn belül közel félmillió PC-t fertőzött meg. Az előrejelzések szerint a Sobig típusú féregvírusok jövőre akár havonta is előfordulhatnak majd.

A biztonságtechnikai elemzők ezen kívül felfigyeltek az emberek növekvő figyelmetlenségére és slamposságára is. Ez azt jelenti, hogy egyre többen "szórják el" véletlenül a jelszavaikat avagy a hitel- és bankkártya-adataikat.

Szintén komoly aggodalomra ad okot, hogy amint kitudódik egy újabb biztonsági rés, rövid idő alatt megjelenik egy azt kihasználó féreg vagy vírus. Rendkívüli módon lerövidült az az idő, ami a biztonsági hiba nyilvánosságra hozatala és az új féreg vagy vírus megjelenése között telik el.

Sajnos a kéretlen e-mail-küldők, a spammerek is egyre gyakrabban olyan technikákat alkalmaznak, amelyek kedveznek a vírusok készítőinek és terjesztőinek is. A számítógépes kártevők ezen kívül proxy-szervereket használnak, hogy névtelenül küldhessék el az e-maileket. A két módszer a Symantec szakemberei szerint akratalanul is spam- és vírus/féreg-küldővé teheti bármelyik internetre felcsatlakozó PC-t.

A jelentés szerint némileg biztonságban egyedül csak a mobiltelefon- és a PDA-tulajdonosok érezhetik magukat. A Symantec ugyanis úgy véli, 2-5 évnek kell még eltelnie ahhoz, hogy megjelenjenek a mobil eszközök szoftvereiben kárt tevő vírusok, férgek és más rosszindulatú programok.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09