Visa: 48,7%-os növekedés a hitelkártyák és egyéb készpénz nélküli fizetőkártyák terén

forrás Prim Online, 2004. január 2. 20:25
A Visa CEMEA régiója nyilvánosságra hozta harmadik negyedéves eredményeit. A statisztikai adatok szerint a hitelkártyákkal végzett vásárlások száma 48,7%-kal (122 millió dollárra), az eladások száma pedig 23,6%-kal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. Ezek a számok azt mutatják, hogy a magyar vásárlók egyre gyakrabban és egyre nagyobb összegű vásárlásokhoz használják kártyáikat.
A Visa hitelkártyáival végrehajtott tranzakciók száma 21%-kal nőtt, melyek 91%-át a POS terminálokon végrehajtott tranzakciók (összesen 2,4 millió tranzakció) tették ki. A POS terminálok használatakor a vásárlók a bank pénzét használják, valódi pénzmozgás nélkül. E fizetési mód segítségével kiküszöbölhető a pénzkiadó automatából való pénzfelvétel, így a bankoknak több pénz áll rendelkezésre üzleti hitelek nyújtására. Ezek a hitelek hozzájárulnak a gazdasági növekedés fenntartásához. A hitelek a kiskereskedelmi egységekben jelentkező fogyasztáshoz is további forrásokat biztosítanak, jelentősen növelve ezzel a költségvetés bevételeit. Ez a ciklus jól illusztrálja, hogy a fizetőkártyák használata nem csak a vásárlók és kereskedők, hanem az egész gazdaság javát szolgálja.

Az előző év hasonló időszakához képest (2003 szeptemberéig tartó 12 hónap alatt) a forgalomban lévő hitelkártyák száma 12%-kal nőtt, és a következő években is stabil növekedés várható e területen. Noha a hitelkártyákat automatából való pénzfelvételre is lehet használni (melyért a bank szolgáltatási díjat számít fel), elsődleges, egyre terjedő felhasználási módja azonban mégis a kártyás vásárlás, melyért a kártyatulajdonosnak nem kell külön fizetnie. A legnagyobb magyar lakossági hitelintézet, az OTP Bank 2003 októberében bocsátotta ki első klasszikus Visa kártyáját, a többi bank pedig készen áll a példa követésére a közeljövőben.

A hitelkártyák kibocsátása egyre fontosabb szerepet tölt be a magyar bankok tevékenységében, noha a terheléses kártyákkal végrehajtott vásárlások továbbra is a gazdaság és a banki szektor lényeges elemét képezik. Minél többen vásárolnak terheléses kártyával, annál nagyobb pénzügyi erőforrásokat használhatnak a bankok, kereskedők és vásárlók egyéb célokra.

A fentiek figyelembe vételével bizakodásra ad okot, hogy a 2003 szeptemberéig tartó 12 hónap alatt a 2,15 millió forgalomban lévő Visa kártyával (terheléses és hitelkártyák) 57%-kal több pénzt, összesen 799 millió dollárt költöttek az előző év hasonló időszakához képest. A nyári időszakban ez a tendencia még erőteljesebben jelentkezett, amikor a Magyarországra látogató külföldiek által Visa kártyákkal elköltött 101,1 millió dollárból 54,3 millió dollár jutott a kiskereskedelmi üzletekre. Ez az összeg 19%-os növekedést jelent az előző évhez képest.
Kulcsszavak: Visa bank

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05