eMagyarország 2004

Verseny és együttműködés

Kovács Attila, 2004. január 9. 19:00
Mintegy 120 résztvevővel, január 9-én, sorrendben másodszor rendezte meg eMagyarország Szakmai Nap nevű fórumát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium.
Az eseményen részt vett és köszöntőt mondott Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Jürgen Köppen, az EU-delegáció vezetője. Megjelent továbbá Brandon McMahon, Írország nagykövete, a parlament informatikai és távközlési bizottságának néhány tagja, országgyűlési képviselők, valamint a hazai infokommunkációs szakma kiemelkedő személyiségei, többek között a Magyar Tudományos Akadémia, az NHIT, az NHH és a Magyar Teleház Szövetség, a vezetékes-mobilszolgáltatók és a telekommunikációs vállalatok vezetői.

A fórum három fő részében egy-egy nyitóprezentáció hangzott el három területről:

tudomány, innováció,k+f (Kroó Norbert MTA főtitkár)

informatika (Vámos Tibor akadémikus)

hírközlés (Várnai Éva KPMG),

melyeket összesen 11 rövid hozzászólás egészített ki.

Szili Katalin hangsúlyozta, olyan kulcselemnek tartja a hazai elektronikai fejlődést, amely területen nem szabad az államnak spórolni. Jürgen Köppen kiemelte, Magyarország egy sor területen fejlődést mutatott fel az információs társadalom felé tett úton, a legfontosabb a fiataloknak ezen technológiák felé irányítása és aktivitásuk hatékonnyá tétele.

Bevezető előadásában Kovács Kálmán beszélt az információs társadalom felépítése érdekében 2003-ban tett kormányzati lépésekről, értékelte a minden településre internet elérést biztosító eMagyarország programot, a múlt év végére megháromszorozódott, és 100 ezer helyett 200 ezret meghaladó szélessávú internetelérési pontot, a betárcsázós-szélessávú elérés 1:2 országos arányát (az EU-ban ez az érték 1:9). Az idei tervekről szólva, a térség regionális tudásközpontja elérésének célját említette, továbbá végrehajtandó akcióterveket (készenléti rádiós rendszer, 3Gmobil tender, eKormányzat szolgáltatások, NDA nemzeti, anyanyelvű tartalmak).

Néhány megjegyzés az előadásokból:

Kroó Norbert: a jövő a tudásalapú társadalmaké; a k+f-et korszerűen sok csatornásan szükséges finanszírozni;

Fodor István (Ericsson): nemzetközi cégek k+f központjainak behozatala legyen a cél; szakmailag bővíteni kell a tudásmenedzselést; az alkalmazások terén a hazai iparnak lehet komoly szerepe; fontos új fogalom: eTudat;

Vámos Tibor: akadémiai bizottságot hoztak létre az információs társadalom széles körű megvalósítására; programok és erősebb sajtókapcsolatok kellenek; a tárcák közötti informatikai kapcsolatokban még egy sor meglévő következetlenséget felkell számolni;

Bojár Gábor (Graphisoft): magas szintű, fennmaradó oktatási rendszer szükséges az informatikai versenyképességhez;

Hetényi Péter (Siemens): a szolgáltató állam következetes kialakításában az eddigieknél többet kell tenni, és ebben az IHM-nek nagyobb szerepet kellene vállalnia;

Kóka János (IVSZ): az ágazati informatikai fejlesztések 2003-ban elmaradtak;

Szlankó János (KFKI): 2004-ben az IHM-től a digitális aláírás tömeges hazai elterjedésének megszervezését és a nagy állami információs rendszerek fejlesztésével kapcsolatban azt várja, hogy a csatlakozás szempontjából legfontosabbakat kiválassza és azokat fejlessze ki ("best practice");

Várnai Éva: a legkényesebb kérdés a szabályozás és a beruházások közötti optimum megteremtése; a hazai hírközlési hatóságnál működésváltás szükséges; hiányzik az új EHT-ból az árképzési rendszer alfejezetnek a megváltoztatása, valamint a kábelszolgáltatási stratégia sem került bele;

Drozdy Győző (Pannon GSM): az ágazatok között a távközlésben a legfontosabb a szabályozás, az új törvény megfelel az igazi EU-harmonizációnak;

Straub Elek (Matáv): a Matáv idén is folytatja az infrastruktúra-beruházásokat, a fejlesztés várható összege 80-90 milliárd forint lesz; a vezetékes telefont a vállalat 2004-ben újra "életre akarja lehelni"; a Matáv kemény versenyre számít;

Sugár András (Westel): a mobilkészülékek 80%-a csak 2020-ban lesz 3G-s telefon; nahyon fontos a mobil tartalom-, készülék- és hálózatfejlesztés;

Szatmári Géza (GTS Datanet): az új törvény nagyon fontos lehetőséget ad arra, hogy valós liberalizáció menjen végbe a hazai hírközlés területén; az NHH elnöke és a tanács tagjai a fő piaci szereplők vezetőinek a bizalmát élvezik.

Kovács Kálmán: a tárcánál idén a hangsúly a szabályozásról áttevődik az informatikára; a célok sikeres megvalósítása nemcsak az IHM-en, hanem összehangolt kormányzati politikán is múlik.

A fórum végén kitüntetéseket adott át a miniszter. eMagyarország díjat kapott Szuhai Mihály, a Magyar Vakok és Gyengén Látók Szövetsége informatikai csoportvezetője és Sturczi Dániel alternatív gimnáziumi tanuló.

Szakmai életművéért Puskás Tivadar-díjat kapott Gordos Géza, a Műegyetem Távközlési és Média Informatikai tanszékének professzora, Neumann János-díjat kapott Zombory László, a Műegyetem professzor, a HTE elnöke.
Kulcsszavak: fórum NHH Matáv törvény IHM k+f

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50