A botrányok ellenére idén is megrendezik a Hacktivity-t

2004.08. IT-biztonság a felhasználó szemszögéből

forrás Prim Online, 2004. január 15. 12:03
A tavaly Tatabányán lezajlott Hacktivity fogadtatása vegyes volt. Sokan üdvözölték a kezdeményezést, hogy elérhető árú biztonságtechnikai konferencia kerül megrendezésre. Sokan azonban kapcsolatba hozták a rendőrség honlapjának feltörésével, és a nemzetközi deface versennyel. A szervezők már tavaly is hangoztatták, hogy semmi közük a történtekhez. A konferencia idén is megrendezésre kerül, Hacktivity v2.0 néven 2004. augusztusában - Közölte Kovács Krisztián főszervező.

A Hacktivity - Számítógépes Biztonságtechnikai Konferencia és Hacker-találkozó hivatalos sajtóanyaga:

"Tatabánya adott otthont az első magyar hacker konferenciának 2003. július 5-6-án. A hiánypótló rendezvény történelmi mérföldkőnek számított a hazai informatikában. Magyarország 2003. április 12-én igent mondott az Európai Uniós tagságra. Csatlakozásunkig kevesebb mint egy év van hátra, ám számos területen még számottevő felzárkózásra van szükség. A gazdasági és a társadalmi szféra mellett különösen igaz ez az informatika területére, hiszen lemaradásunk az uniós tagországokhoz képest e tekintetben jelentősnek mondható. Észak- és Nyugat-Európában az elmúlt évtizedben meghonosodott és dinamikusan fejlődő informatikai kultúra számos olyan fogalmat alapvetésként kezel, amellyel a magyarországi online közösség még csak most ismerkedik. A skandináv országokban az internet-penetráció mintegy 70 százalék körül mozog, és az állampolgárok ismerik és ki is használják a rendelkezésre álló internetes szolgáltatásokat, legyen szó akár banki, akár adminisztratív ügyintézésről, vagy puszta szórakozásról. Egy ilyen társadalmi közegben az online szolgáltatások egyre bővülő körével kiemelt szerephez jut az internetes biztonság és adatvédelem kérdése. Felmérések szerint Magyarországon azért nem alakultak ki eddig fejlettebb online ügyintézési módozatok, mert még a tapasztalt felhasználók nagy része is bizalmatlan az új megoldásokkal szemben. Ezen mielőbb változtatni kell.

Magyarországon most először került megrendezésre olyan rendezvény, amely a felhasználó szemszögéből foglalkozik az információtechnológia (IT) biztonsági vonzataival. Amerikában és Európa egyes országaiban már több éve rendeznek ilyen találkozókat, alkalmanként hivatalos szervek támogatásával.

A Hacktivity célja egyrészt az, hogy olyan informatikai alapfogalmakat tisztázzon, amelyek ma Magyarországon egyáltalán nem, vagy csak részben (és sok esetben rosszul) értelmezettek. Másrészt pedig egy olyan szubkultúra megismertetése az emberekkel, amely minden fejlett országban jelen van, elősegítve az adott ország informatikai kultúrájának fejlődését. Ők a "hackerek".

A hazai közbeszédben az angol hacker és cracker szavak rokon értelmű kifejezésekként szerepelnek, jóllehet jelentésük éppen ellentétes egymással. A filmnyelvre lefordítva a két karakter nagyjából a fehér, illetve a fekete kalapos cowboynak feleltethető meg. Vagyis míg az előbbi célja a segítségnyújtás, addig az utóbbit kizárólag rossz szándékok vezetik.

A hacker kifejezés olyan, az IT-biztonság terén jártas embert takar, akire nyugaton több nagy biztonságtechnikai cég az új termékek programozását és tesztelését bízza. A hackerek elsődleges célja a különböző információs rendszerek vizsgálata, és a gyártók, vagy a felhasználók figyelmeztetése a hálózat esetleges hibáira, sérülékenységére.

Ezzel szemben a crackerek kivétel nélkül rossz szándékúak. Céljaik a személyes adatok ellopásától, a számítógépes rendszerek feltörésén keresztül, a szándékos szoftveres károkozásig terjed. Fontos, hogy idővel a hazai közbeszédben is elkülönüljön egymástól ez a két fogalom.

Szeretnénk, ha a Hacktivity-ből hagyomány válna, egy olyan rendezvény, ahol évről-évre beszámolhatunk hazánk informatikai fejlettségéről, az esetleges problémákról, és azok megoldásairól is.

Szerencsére mára elérkeztünk arra a pontra, hogy a hackerek jótékony tevékenységét a Magyarországon üzemelő óriáscégek is felismerték, amit a találkozón való részvételük, és a jövőben is megmaradó szoros kooperációra való ígéretük is alátámasztott.

A rendezvény hivatalos weboldala: www.hacktivity.hu

További információ: info@hacktivity.hu"

Kovács László

Kulcsszavak: hacker konferencia security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09