Microsoft: 25 millió dollárnyi támogatás hátrányos helyzetűek technológiai képzésére

forrás Prim Online, 2004. január 16. 21:00
Az informatikai tudás nemzetközi fejlesztésére és a technológiai ismeretek egyenlőtlen megoszlásának felszámolására irányuló erőfeszítése részeként a Microsoft bejelentette, hogy 70 nonprofit szervezetet kíván támogatni az Unlimited Potential (UP, korlátlan lehetőségek) program adományainak második körével, 25 millió dollár értékű pénzbeli és szoftveres támogatás formájában.
Az Unlimited Potential a Microsoft Corporation világméretű kezdeményezése, amely a hátrányos helyzetű emberek technológiai képzésére irányul. Az UP-adományokat olyan közintézmények kaphatják meg, amelyek informatikai ismeretek elsajátítását segítik, oly módon, hogy az mind az egyének, mind a közösségek számára előnyös legyen. A Microsoft egy ötéves stratégia keretében elkötelezte magát, hogy az Unlimited Potential és más programok keretében egymilliárd dollár értékű támogatással csökkenti a digitális kultúra terén fennálló egyenlőtlenséget. A program 2003. májusi beindítása óta közel 50 millió dollár pénzbeli és szoftveres támogatást osztottak ki. A jelenlegi körben Afrika, Ázsia, Európa, Latin-Amerika, a Közel-Kelet és Észak-Amerika összesen 45 országának intézményei közül kerültek ki az adományozottak.

Ezek között van a Street Tech is, egy, a San Francisco-i öböl térségében ténykedő szervezet, amely kis jövedelmű és hátrányos helyzetű felnőtteknek nyújt informatikai és szakmai képzést. A Street Tech jól fizető, stabil informatikusi, technikusi állásokhoz segíti kedvezőtlen hátterű pártfogoltjait. A Street Tech arra fogja használni az UP-adományt, hogy a foglalkozásokhoz kapcsolódó technológiai képzést biztosítson a helyi közösség tagjainak. "Az, hogy hogyan használja az ember a technológiát, éppen annyira fontos, mint hogy egyáltalán használja-e" - mondta Paul Lamb, a Street Tech igazgatója.

Egy másik UP-adományozott, az UNICEF Venezuela 1991 óta tevékenykedik az ország gyermekei és azok jogai érdekében. Az UP-adományt "Technológia őslakos gyermekeknek" címmel működő projektjükhöz fogják felhasználni. Ennek célja, hogy a fiatalok ismeretszerzési lehetőséghez juthassanak, ami segít elkerülni a gyermekmunkát, és megteremti a felsőfokú oktatásban való részvétel feltételeit. A projekt a várakozások szerint 2000 venezuelai gyermeket és kamaszt támogat. Ez az első alkalom, hogy az UNICEF őslakos gyermekeket és közösségeket segít a technológia használatához.

Bahreinben a munkaügyi és szociális minisztériummal fog együttműködni a Microsoft. E hivatal feladata, hogy fejlessze az ország munkaerejét, és biztonságos új álláslehetőséghez juttassa a munkanélkülieket. Bahrein problémái között fontos helyen tartják számon a munkanélküliséget és a szakképzett informatikusok hiányát.

"A mai munkavállalók számára egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a technológiai ismeretek, világszerte mégis több millióan küzdenek azzal a problémával, hogy hogyan és mikor sajátítsák el ezeket" - fejtette ki Pamela Passman, a Microsoft globális társasági ügyekért felelős igazgatója.

Az UP-adományok anyagi erőforrásokat teremtenek a közösségi technológiai oktatóközpontok számára az informatikai oktatóprogramok beindításához és működtetéséhez. A pénzből új oktatókat állítanak munkába és képeznek ki, szélesítik a tanfolyamok választékát, és a hátrányos helyzetűek szélesebb körét részesítik segítségben. A Microsoft elkészített egy UP-tananyagot, amelyben a gyakorlatban alkalmazott technológiákra esik a fő hangsúly. Ez egyelőre angolul, franciául, spanyolul és németül lesz elérhető. A Microsoft a közeljövőben partnerei segítségével kialakít egy globális segítségnyújtási hálózatot, amely technológiai segédanyagokat, eszközöket és szolgáltatásokat biztosít a világ oktatóközpontjai számára.

Az Unlimited Potential második körében nyertes 45 ország között Magyarország is szerepel, amely több tízmillió forintnyi támogatást nyert el a Microsoft Corporationról két konkrét program megvalósítására.
Kulcsszavak: Microsoft kultúra oktatás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50