Microsoft segítség útbaigazító öreganyóval

Zsadányi Pál, 2004. január 27. 20:35
Az általánosan elterjedt ősidők óta, hogy a programokba online segítséget építenek. Ha azonban egy probléma megoldására ugyanannak a szoftvercsomagnak több eszköze is alkalmasnak látszik, akkor eddig csak a saját fantáziánkra voltunk utalva, melyiket válasszuk. Aztán nyűglődtünk a magunk választotta alkalmatlan eszközzel. A Microsoft Office viszont ma már a programonkénti Office segéd mellett egy útbaigazító öreganyóval, a Crabby Office Lady-vel is segít.

The Crabby Office Lady

Sajnos, angolul, de a MS Office csomagnak van olyan segítő fóruma is, ahol szolid tanácsokat kaphatunk, hogyan célszerű a legkönnyebben megoldani bizonyos problémákat. Egy részük a konkrét programokhoz (Excel, FrontPage, Outlook, PowerPoint, Visio és Word) készültek, de van ez Office feladatokra vonatkozó általános tanácsadó (Office General) menüpont is.

Az általános tanácsadóban a Crabby Lady három módszert tanácsol, de tippeket ad arra is, hogyan tovább, ha ezzel nem sikerül szimpatikus eszközöket kiválasztani a megoldandó feladathoz. A tippek közben folyamatosan szaporodnak. Egyelőre a legújabb Office program, a OneNote vagy a még szintén fiatal InfoPath programhoz nem készült Crabby Lady tanácsadó, de előbb-utóbb ezekre is sor kerül.

Emlékeztető lapocskák (Notes)

Példaként vegyük az emlékeztetőül felírt adataink kezelését. Van, aki egyszerűen mindenre ugyanazt a szövegszerkesztőt használja. Nos, a hagyományosan papírszeletkékre rögzített jegyzeteink kezelésére nem biztos, hogy akkora nagyágyút kell használni, mint a Word. Olykor még a legegyszerűbb szövegszerkesztő is sok. Néhány személyi asszisztens szoftver erre a problémára szakosodott funkciót ajánl, jellemzően Notes néven. Ugyanez a helyzet az Office Outlook programjánál. A legújabb Officeban erre a funkcióra viszont egy speciális új programot használhatunk a legjobban, a OneNotest. A Crabby Lady az első tippjei közt azt elemzi, mikor melyik Office elemet célszerű jegyzetek rögzítésére és visszakeresésére használni. Mert a rögzítés az tényleg történhet akármivel, ha, amikor kell, képtelenek vagyunk előkotorni. Akár csak hajdan az igazi papírszeletkéinket, akármilyen íróeszközzel írtuk. A OneNotes webszolgáltatásként egyébként azt is lehetővé teszi, hogy cetlijeinket bárhol elérhessük a világhálón át.

Magyar Segítségnyújtás

Azért a Microsoft magyar nyelvű Segítségnyújtás lapjain is vannak hasznos tanácsok, amiről azért érdemes külön szólni, mert vélhetően sokan nem értek rá eddig utána bóklászni a neten. Az eddig összegyűltek fő címei: * hogyan formázhatunk Word dokumentumokat,* a dokumentumok rendszerezése, * az Excel diagramjainak a megismerése, * szöveg automatikus keresése, * böngésző menü az Office programcsalád tagjainak használatára vonatkozó tudásbázisról stb.

Kulcsszavak: office Office Microsoft iroda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05