Monopoltevékenység miatt elítélik a Microsoftot az EU-ban?

Hûvös Imre, 2004. január 28. 12:33
A Reuters saját bizalmas forrásaira való hivatkozással hírül adja, hogy a Microsofttal kapcsolatos trösztellenes vizsgálat jelentését heteken belül nyilvánosságra fogják hozni - és az várhatóan elítélő lesz.

A vád fő pontja, hogy a Microsoft, kihasználva piaci dominanciáját, megfojtja a multimédiaversenyt azzal, hogy a Media Playerét beépítette a Windowsba. A lejátszó nélküli operációs rendszer árusításán túl arra is rá akarják szorítani a Microsoftot, hogy több adatot hozzon nyilvánosságra a szervereiről, és ezzel biztosítsa a versenytársak részére a kompatibilitást.

A várhatóan elitélő döntés hírét a Microsofttal is tudatták, mivel a jelentés elkészítésével párhuzamosan egyezkednek is az óriáscéggel. Egyes elemzők akár 3-4 milliárd dolláros büntetést, és a versenyellenes magatartástól való eltiltást is lehetségesnek tartanak.

A hír nem tesz jót a Microsoft részvényeknek. Az amúgy is alacsony árak mellett a jelentés kiszivárgásának hatására azonnal 1,7 százalékot estek. A cég szóvivője azzal a nyilatkozattal igyekszik csökkenteni a negatív hatásokat, hogy kijelentette: megegyezésre törekednek.

Kulcsszavak: Microsoft jog EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50