Magyar fejlesztések a Cannes-i 3GSM konferencián

forrás Prim Online, 2004. február 3. 15:02
A február 23-26. között a franciaországi Cannes-ban megrendezésre került 18. 3GSM Világkongresszus magyar standján két olyan kiállítóval is találkozhatunk, akik a Pannon GSM segítségével hozták létre máris hangos nemzetközi visszhangnak örvendő távdiagnosztikai berendezéseiket. A SzívLeső a mobil orvostechnológiában, a Skytrack AVL a járműkövetésben és flottakezelésben nyit új távlatokat.

A Pannon GSM idén két világszinten is újdonságnak számító megoldás révén képviselteti magát a mobil távközlés egyik legrangosabb seregszemléjén, a Cannes-i 3GSM Világkonferencián.

A Bion Kft. által kifejlesztett SzívLesővel először tavaly találkozhatott a magyar és nemzetközi közönség. A világ legfontosabb telekommunikációs, illetve kardiológiai fórumain akkor nagy elismeréssel beszéltek a szívbetegek folyamatos távfelügyeletét lehetővé tevő berendezésről, amely az egybehangzó vélemények szerint orvosi és távközlési szempontból egyaránt két évvel megelőzte a korát.

A hordozható EKG berendezés mérési eredményeit GPRS adatátvitellel szünet nélkül továbbító készülék a betegek monitorozása, riasztása mellett a megelőzés terén is forradalmi változásokat hozhat. Az előzetesen rögzített, normális szívgörbétől való eltérésekre azonnali riasztással figyelmeztető SzívLeső, amely többek között a magyar sport élvonalának érdeklődését is felkeltette, különösen nagy segítséget jelenthet a rendkívüli terhelésnek kitett élsportolók egészségének megőrzésében.

Tavalyi bemutatkozása óta újabb, korábban megvalósíthatatlannak tartott funkciókkal bővültek a SzívLeső képességei. A GPRS/EKG modul szabad csatornáit kihasználva számos olyan sejtszintű paraméterre (pulzusszám, gyorsulásmérés 3 dimenziós érzékelővel, külső hőmérsékletmérés, testhőmérséklet-mérés, bőrvezető-képesség !) enged következtetni, amely már nem csak fiziológiai folyamatokra, hanem az izmokban lejátszódó kémiai folyamatokra is utal és azok továbbítására vált alkalmassá, amelyek még pontosabb diagnózist tesznek lehetővé, így a készülék várhatóan ismét a 3GSM konferencia egyik slágere lesz.

A másik magyar szenzáció, amelynek létrehozásában a Pannon GSM segítséget nyújtott, az Etron Avionics automatikus járműkövető (AVL) berendezése, a Skytrack. A tavaly októberi Automobil Kiállításon már nagy sikerrel bemutatott fedélzeti készülék egy GSM telefon és egy GPS műholdas navigációs rendszer házasságából született, és méterről méterre nyomon követi a jármű mozgását, folyamatos jelentést adva arról a diszpécserközpontnak - ennek köszönhetően azonnal látható például, ha a gépkocsi nem az előre meghatározott útvonalon vagy sebességgel halad, amely eseményekre szükség szerint riasztás is beprogramozható.

Az egyéb hasonló célú megoldásokkal szemben a Skytrack szabadon programozható platformra épült, ezért pontosan a felhasználók igényeihez szabható, funkciói pedig gyakorlatilag korlátok nélkül bővíthetők. Így már most fel van készítve az Európai Unióban követelményként (2012-re) meghatározott kilométer alapú autópálya-használati díj elszámolására, hiszen pontosan és valós időben rögzíthető, mekkora távolságot tett meg a jármű a díjköteles útszakaszon.

A Skytrack legfrissebb szolgáltatása az automatikus, utcaszintű menetlevél-készítés. Az APEH által elfogadott minta szerinti menetnaplót a Metron Avionics egész Európát lefedő, részletes digitális térképét felhasználva hozza létre a rendszer. Mivel a Skytrack a sebességet, az üzemanyag-fogyasztást és további adatokat is képes továbbítani a központba, a fuvarozásban kötelezően előírt tachográfként is használható, egy vadonatúj fejlesztés eredményeként pedig akkor is nyomon követhetőek maradnak a járművek, ha ideiglenesen kikerülnek a navigációs műholdak "látóteréből".

A Skytrack vívmányai más feladatok elvégzésére is alkalmasak. Az övre csatolható Skytrack Walker például a személyes mozgáskövetésben jelent áttörést, így fontos szerephez juthat a súlyos betegek, pénzszállító futárok vagy éppen házi őrizetben levők folyamatos felügyelete során.

A Skytrack AVL-t és a SzívLesőt a berendezéseket forgalmazó Kern Communications állítja ki a Cannes-i 3GSM Világkonferencia ITDH által szervezett magyar standján. Az idei, 18. 3GSM konferencia jelentőségét emeli, hogy a GSM Szövetség vezetősége idén itt tartja csúcstalálkozóját, ahol a Szövetség legjobb telekommunikációs eredményekért járó elismeréseit, a távközlési szakma Oscarjának nevezett díjakat is átadják.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50