HyperTransport 2.0: megemelt rendszerteljesítmény órajel-növelés nélkül

Kiss Ádám Zoltán, 2004. február 4. 08:14

A többek között az IBM és az Advanced Micro Devices által támogatott HyperTransport Consortium bejelentette, hogy elkészült a 2.0-s változat, mely akár 75 százalékkal felgyorsíthatja a PC-k processzora, és a többi részegység közti kommunikációt, ezzel órajel-növelés nélkül jelentősen megemelheti a rendszer teljesítményét.

Ez a 75 százalék ráadásul az első HyperTransport megoldáshoz viszonyított sebességnövekedés, a 2.0-s támogatja továbbá a PCI Express megoldást is. Ez a PCI foglalatú részegységek új, nagysebességű elérését biztosítja. A jelenlegi HyperTransport maximálisan 12,8 gigabájtos kapcsolatot tesz lehetővé az alkatrészek között, a 2.0-nál ez az érték másodpercenként 20 gigabájt. A megoldás leglelkesebb támogatójának az AMD tűnik, mely ezt a támogatottságot beépítette új 64-bites Athlon, és Operton processzoraiba. A megoldás azonban jóval szélesebb alapokon nyugszik, támogatja az Apple Computer, az EMC, és a Texas Instruments is. Az Intel a jelek szerint a PCI Express helyett inkább a 3GIO rendszer mögé állt, ám itt is érezhető a lépéskényszer, mivel csupán az órajel növelése már nem hoz alapvető teljesítménynövekedést, ám közben egyre fokozza a problémákat, nagyfogyasztású, nehezen hűthető, zajos gépek születnek - vélekedik a ZDNET egyik újságírója.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50